На Пловдив му предстои изпълнена с културни събития година ©

...
На Пловдив му предстои изпълнена с културни събития година ©
Коментари Харесай

Пловдив е култура

На Пловдив му следва изпълнена с културни събития година

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Пловдив 2019: В клопката на огромните фантазии

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година и в града ще се проведат стотици събития. Можеше ли обаче да се случи доста повече?
19 май 2018
Кой печели от фестивалите? Всички.

Икономическите резултати от нароилите се културни събития са безспорни, само че измерването им към момента куца
17 ное 2017
Събитийният бизнес в Пловдив сред действителностите и упованията

Бюджетите варират съгласно типа на услугата и целевите групи
17 ное 2017 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

Идната 2019 година ще бъде от голямо значение за Пловдив, който след четиригодишна подготовка ще бъде Европейска столица на културата. Над 500 събития – от дребни общностни планове, през изцяло нови фестивали до към този момент паметни за града формати, ще станат част от препълнения културен календар на града в идните 15 месеца.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус " Най-специфичното за събитията е, че те не могат да бъдат разграничени видово или жанрово, а включват всевъзможни типове изкуства в себе си ", споделя Светлана Куюмджиева, артистичен шеф на фондация " Пловдив 2019 ".

Според нея главното обръщение на столицата на културата освен в тази ситуация на Пловдив е, че културата е доста по-важна за живота на хората, в сравнение с те допускат, и за развиването на градовете, и че в изработката ѝ може да взе участие всеки.

" Събитията, които могат да бъдат видени, ще са доста по-малко елитарни и доста по-достъпни и създадени от самите хора, които живеят в столицата на културата ", прибавя тя и споделя, че събитията ще се случват както по класическите места за просвета в града, по този начин и по различни пространства, места и квартали, които обичайно не се свързват с понятието.

Ето ви една скромна селекция от събития, която, несъмнено, не претендира за пълнота. Препоръчваме ви постоянно да следите уеб страницата на " Пловдив 2019 " за най-актуалните идни събития.

Ние сме всички цветове (11 - 13 януари)

Фотограф: Ralph Larmann
В рамките на дългия януарски уикенд от 11 до 13 януари, когато ще бъде формалното разкриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, ще се състои и спектакълът " Ние сме всички цветове ", съчетаващ музика, светлина и танц, които ще бъдат демонстрирани от 1500 участници от цялата страна.

Дим. Истории на тютюна
Илюстрация
Увеличаване
Автор: РИМ Смаляване

Специалната галерия е отдадена на един от основните планове в програмата – " Тютюневия град ". Изложбата включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и творби на известни български създатели, които изследват историята на Пловдив посредством връзката ѝ с тютюневата промишленост, която за разлика от доста други знаци като розовото масло или житните стръкове в герба на страната не е привнесен, а действителен знак на България.

Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство

Фотограф: Art Liberty
По мотив 30-годишнината от рухването на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 година, в Пловдив гостува единствената пътуваща сбирка от истински фрагменти от Берлинската стена. Изложбата показва прародители на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и модерни стрийт актьори и е придружена от прожекция на над 30 късометражни кино лентата, документални фотографии, туристически турове по " стената ", политически диспути, срещи с някои от създателите, както и концерти.

Чуйте ни – Артистичен разсъдък

Фотограф: Артистичен разсъдък
Фондация " Пловдив 2019 " показва за пръв път в България влиятелната сбирка от модерно изкуство на " Дойче телеком ", образувана през 2010 година с фокус върху Източна и Югоизточна Европа. Изложбите в Градската художествена изложба и СКЛАД ще покажат, че макар културните и националните разлики художниците споделят с общ език. Съвременното изкуство ще влезе и в някои от къщите в Стария град с фини намеси.

Brexit Blues

Фотограф: Brexit Blues
Музикалният фестивал Brexit Blues има за цел да насочи посланието, че макар Brexit Европа остава културно обвързвана. Фестивалът се организира в границите на уикенд и включва серия от градски концерти на български и британски музиканти, представящи музикалната сцена на Англия от 50-те години до през днешния ден – британски рок енд рол, прогресив рок, пънк, джаз и блус, хорови осъществявания. Ще приключи, като събере на една сцена близо 400 участници – професионални музиканти, хорови обединения от Пловдив, студенти по джаз, класическа музика и фолклор, биг бенд, брас бендове от града, както и непрофесионални музиканти.

Програма " Кирилизация "

Фотограф: Пловдив 2019
Пловдив е първата Европейска столица на културата, която употребява кирилската писменост. Основна идея на плана " Кирилизация " е използването на самодейността Европейска столица на културата като платформа за разпространение, публично въвеждане и разбиране на българските шрифтове за кирилица, както и преобразяването на градската среда. Предвиждат се редица работилници, употребяващи средствата на литературата, превода, шрифта, дизайна и образните медии.

Детски град

Фотограф: Мартин Калтвасер
През 2019 година двама немски архитекти и актьори ще поканят децата от Пловдив да вземат участие дружно с тях в построяването на Детски град. Той ще бъде ситуиран в подножието на най-високия от пловдивските хълмове – Младежкия, където под управлението на професионалните архитекти децата ще вземат участие интензивно в градското обмисляне като архитекти и строители. В продължение на три седмици децата ще повдигнат техен личен град от дърво, рециклирани строителни и индустриални материали.

Пловдив Каравана (1 - 10 юни)

Фотограф: CITI
От 1 до 10 юни 2019 година театрите от мрежата CITI – INTERNATIONAL CENTER FOR TRAVELLING THEATERS се събират в Пловдив. Общо 13 креативен компании от Белгия, Франция, Италия и Швейцария потеглят по пътищата на Европа – пешком, с коне, колела или камиони, с цел да доближат града, където ще основат три артистични лагера в кварталите " Тракия ", " Столипиново " и на гребната база. В последния ден те ще проведат сетен махленски церемониал.

Opera Open (14 юни – 31 юли)

Фотограф: Валентина Биларева
Mащабният музикален фестивал Opera Open, който от 2017 година, към този момент като част от програмата ЕСК - фестивалът, правоприемник на 33-годишна традиция в Пловдив, слага премиерни заглавия и планове с присъединяване на някои от най-изявените интернационалните актьори в света.

Аниме & Gaming фестивал

Фотограф: Nakama
Двудневен фестивал, който включва лекции, работилници, демонстрации и прожекции, свързани с японската всеобща просвета. В програмата е очакван косплей конкурс с награди.

Hills of Rock (19 - 21 юли)

Фотограф: Ганчо Ганчев
Друго обичайно към този момент събитие, фестивалът Hills of Rock е едно от най-големите музикални събития в България. През 2018 година сцените ще са четири – основна сцена, сцена за алтернатив рок, сцена " На мрачно " и дръм енд бейс сцена след среднощ. На тях се показаха над 50 актьори и групи от Съединени американски щати и Европа.

Лято на реката

Фотограф: Лина Кривошиева
Основният летен акцент от програмата съответствува с началото на ваканционния сезон, обръщайки още веднъж вниманието на пловдивчани и посетители към огромното благосъстояние на града – река Марица. Там ще се случат градски пикник, церемониал и светлинно и звуково шоу на един от мостовете.

НОЩ/Пловдив

Фотограф: Фонация
След едногодишна пауза един от най-разпознаваемите планове в Пловдив се завръща. Програмата на фестивала включва музеите и галериите, ателиетата на пловдивските художници, културните институции, домове и читалища, както и доста пловдивски клубове и отворени пространства. Те ще съберат стотици участници в десетки културни места в града и ще останат отворени цяла нощ.

Пловдив джаз фест

Фотограф: Виолета Динчева
Фестът, наследил 10-годишната традиция на пловдивските джаз вечери, посреща годишно в Пловдив някои от най-влиятелните актьори на международната джаз сцена. Към главната стратегия на тези есенни вечери, изпълнени с джаз, са включени редица съпътстващи събития – майсторски класове, джем сешъни, изложения, учредена е премия за повсеместен принос в джаза, като и Младежки конкурс за джаз реализатори.

One Dance Week 2019

Фотограф: Marica Kolcheva
ONE DANCE WEEK е най-големият конгрес в България, отдаден напълно на актуалния танц. Фестивалът показва в Пловдив най-значимите реализатори в региона на актуалните танцови практики от Европа, Азия и Америка.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР