На площадката на Ленинградската АЕЦ 2 (филиал на „Концерн Росенергоатом“)

...
На площадката на Ленинградската АЕЦ 2 (филиал на „Концерн Росенергоатом“)
Коментари Харесай

Започна физическото стартиране на иновационния Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 от поколение „3 плюс“


На площадката на Ленинградската АЕЦ 2 (филиал на „ Концерн Росенергоатом “) започнаха дейностите по физическото пускане на най-новия Първи енергоблок от потомство „ 3 плюс “. Специалистите от експлоатационните служби на Ленинградската АЕЦ (ЛАЕЦ) сполучливо заредиха в дейната зона на реактора първата от 163 топлоотделящи сборки със свежо нуклеарно гориво, като по този метод започнаха физическото пускане на реактора. Това значимо достижение както за съветската, по този начин и за международната атомна енергетика, е второ за актуалната седмица откакто на 6 декември в най-южната съветска атомна централа - Ростовска АЕЦ, също се организира физическото стартиране на нов енергоблок - Четвърти.

По думите на генералния шеф на „ Концерн Росенергоатом “ Андрей Петров, началото на дейностите по физическото пускане в действителност значи, че всички действия, свързани с стадия на създаване на Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2 са завършени. „ Сега всички системи за презареждане работят в автоматизиран режим. Осигурена е цялостна подготвеност за осъществяване на съответните интервенции при съблюдаване на всички условия за сигурност. В продължение на 30 дни ще бъде обезпечена готовността на реактора за излизане на минимално контролируемо равнище на мощ. Следващата стъпка е енергийното пускане, което ще стартира през идната година “, изясни Петров.

Своевременното начало на пусковите интервенции е допустимо с помощта на внедряването на неповторим способ на ръководство по време на построяването на енергоблока. „ Ленинградската АЕЦ 2 е най-голямата от седемте пилотни площадки на „ Росатом “, където е внедрен методът на така наречен „ планово ръководство “. Използваните принадлежности за ръководство потвърдиха своята успеваемост, като разрешиха значително да се усилят темповете на създаване, да се спазят периодите и цената. Този позитивен опит в близко време ще бъде употребен и за други съветски АЕЦ в развой на създаване като да вземем за пример строителството на Втори енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2 “, съобщи Петров.

На собствен ред шефът на Ленинградската АЕЦ Владимир Перегуда, оценявайки високо приноса на всеки от участниците в построяването на Първи енергоблок, съобщи: „ Новите енергоблокове на централата вземат решение най-важната задача за целия район – заменяне на настоящите мощности на ЛАЕЦ. Планира се Първи енергоблок с реактор РБМК да бъде спрян през 2018 година Затова за Ленинградска област синхронизирането на процеса на въвежданите и извеждани енергоблокове е витално значим развой и гаранция за енергийна и икономическа непоклатимост “.

„ Днес стартира стадият на физическото пускане на Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ, който е от новото потомство „ 3 плюс “. Това е огромна победа за цялата промишленост и за нашето инженерингово поделение. Гордеем се, че това е към този момент вторият новаторски енергоблок, който се пуска и който е основан с труда и гения на нашите проектанти. Този път, на първо място, заслугата е на експертите от Санктпетербургския „ Атомпроект “, който е главен архитект. И това ни дава право да приказваме за серийно осъществяване на плановете на „ Росатом “. Със своята работа ние за следващ път удостоверяваме водачеството на съветските технологии на международния пазар за създаване на АЕЦ. Важността на това събитие е и в това, че Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2 е референтен за интернационалните планове на „ Росатом “ в разнообразни страни “, разяснява президентът на Групата компании ASE Валерий Лимаренко.

Планира се всички 163 топлоотделящи сборки в реактора на Първи енергоблок на Ленинградската АЕЦ 2 да бъдат заредени до края на декември 2017 година В началото на 2018 година стартира решаващият стадий на пусковите интервенции – енергийното стартиране и началото на подаване на първата електрическа енергия към потребителите. Въвеждането в промишлена употреба на Първи енергоблок на ЛАЕЦ 2 се чака през 2018 година Това ще значи, че енергоблоковете на „ Концерн Росенергоатом “ от потомство „ 3 плюс “ ще бъдат два (включително Първи енергоблок на Нововоронежката АЕЦ 2).

Днес Ленинградската АЕЦ е най-големият производител на електрическа енергия в Северозападна Русия. Централата създава към 50% от изработваната електрическа енергия в района. Въвеждането в употреба на нови енергоблокове на ЛАЕЦ 2 ще разреши да се резервира размерът на произвеждане, включително и поетапното заменяне на настоящите мощности на първи ред на централата и ще обезпечи изработването на електрическа енергия в размер над 30 милиарда кВтч. годишно от четирите най-нови енергоблокове с реактори вид ВВЕР-1200.

Иновационните и най-мощни енергоблокове през днешния ден, с реактори ВВЕР-1200, които се построяват в Ленинградската АЕЦ 2 се отнасят към най-новото потомство „ 3 плюс “. В тях са употребявани най-съвременните достижения и разработки, отговарящи на всички постфукушимски условия. Тези енергоблокове са неповторими и нямат аналог в света. Първият подобен енергоблок бе пуснат в края на 2016 година в Нововоронежката АЕЦ 2.

В съпоставяне с обичайните енергоблокове, планът с ВВЕР-1200 има редица прерогативи, които значително покачват икономическите му характерности и сигурността. Мощността на реактора спрямо предходното потомство (ВВЕР-1000) е нараснала с 20%, количеството на личния състав е понижено с 30-40%, плановият период на работа на главното съоръжение е повишен два пъти и е 60 години, с опция за удължение от 20 години. Главната специфичност на плана ВВЕР-1200 е неповторимото комбиниране на дейните и пасивните системи за сигурност, които вършат централата оптимално устойчива на външни и вътрешни въздействия. В частност в енергоблока с реактор ВВЕР-1200 се употребява уловител на стопилка – устройство, което служи за локализиране на стопилката от дейната зона на реактора при положение на възможна повреда. Има система за пасивно отклоняване на топлината от парогенераторите, която при неявяване на всевъзможни източници на електроснабдяване би трябвало да обезпечи дълготрайно отклоняване в атмосферата на топлината от дейната зона на реактора.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР