На площадката на Курската АЕЦ-2 днес започна полагането на бетона

...
На площадката на Курската АЕЦ-2 днес започна полагането на бетона
Коментари Харесай

Предсрочно започна строителството на втория в Русия иновативен енергоблок ВВЕР–ТОИ


На площадката на Курската АЕЦ-2 през днешния ден стартира полагането на бетона за главната плоча на реакторната постройка на втори енергоблок. Така, съвсем две седмици предварително започнаха главните строителни работи по построяването на втория от двата най-мощни и съвременни енергоблока в Русия с реактор ВВЕР–ТОИ от потомство " 3 плюс ". Началото на строителния развой беше предшествано от голям размер подготвителни действия, оповестиха от съветската корпорация " Росатом ". Припомняме, че Курската АЕЦ-2 е филиал на Концерн „ Росенергоатом “, който е част от Държавно дружество „ Росатом”.

Енергийните блокове 1 и 2 на Курската АЕЦ -2 от потомство „ 3 плюс “ са пилотни за плана ВВЕР-ТОИ (типов усъвършенстван и информатизиран енергоблок по технологията ВВЕР). Това е нов план, основан въз основата на техническите решения на АЕЦ ВВЕР-1200 от съветски дизайнери, работещи в инженерното поделение на Държавно дружество „ Росатом”.

Генералният шеф на Концерн „ Росенергоатом “ Андрей Петров означи във връзка на старта на строителството: «Днес прекосяваме от стадия на пилотно стартиране на ВВЕР–ТОИ към серийно произвеждане: при започване на предходната година започнахме с бетонирането на фундамента на постройката на реактора от първи енергоблок на Курската АЕС-2 и единствено година по-късно предварително стартира строителството на втория от същия тип енергоблокове. Това е една от основните задания от национално равнище за тази година, обвързвана с първите в света енергоблокове ВВЕР–ТОИ и тя абсолютно ще бъде изпълнена. В момента енергоблоковете ВВЕР–ТОИ са водещ съветски артикул в областта на високите нуклеарни технологии и с тях свързваме бъдещето освен на съветската, само че и на международната нуклеарна енергетика. “

Енергоблоковете от потомство „ 3 плюс “ имат отлични механически и стопански индикатори. В съпоставяне с енергоблоковете от предишно потомство (ВВЕР-1000), мощността на новаторския енергоблок е с 25% по-висока, срокът на обслужване е 2 пъти по-дълъг, а в резултат на високата автоматизация заетият личен състав е по-малко с 30–40%. В съпоставяне с другите енергоблокове от потомство
«3 плюс» (като 1 и 2 в Нововоронежската АЕЦ–2 и 1 и 2 в Ленинградската АЕЦ-2, актуалният план планува значително намаляване на цената на оборудването, периодите и експлоатационните разноски.

Новите енергоблокове подхождат на най-съвременните условия на Международната организация за атомна сила в региона на сигурността, като спрямо към този момент издигнатите енергоблокове от потомство „ 3 плюс “, в плана ВВЕР–ТОИ са внедрени редица спомагателни ограничения за сигурност.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР