На площада пред Дом на архитекта между улица “Преслав и

...
На площада пред Дом на архитекта между улица “Преслав и
Коментари Харесай

Фотоизложба с дизайн от естествени материали връща варненци към миналото

 На площада пред " Дом на архитекта " сред улица “Преслав " и " Мусала “ още няколко дни жителите и посетителите на град Варна могат да се насладят на забавна галерия навън, която се състои от исторически фотографии на града, датиращи от началото на XX век. Идеята? Активни дейци от Фондация Иноватор дружно с Асоциация Таляна и Варна - Европейска младежка столица се пробват да разграничат зона на изобретателните промишлености, наречена Таляна. Заключена сред улица " Преслав ", " Цар Симеон I " и Гаровия площад, Таляна цели да притегли гости в остарелия център на Варна още веднъж. Отправяйки взор към предишното и метода, по който хората са живели, изложбата, която е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата, се стреми да резервира спомените от Стара Варна. По този метод всички хора, участващи в концепцията зад Таляна, могат да видят какво се е трансформирало през годините и да заключат какво може да се направи в този момент, тъй че да се запази културното и историческото завещание за бъдещите генерации. 

Град Варна има богата история, която ни насочва обратно освен до Римската империя, само че и до тракийските племена, живели в региона. Връщайки се назад в не толкоз далечното минало, градът процъфтява и при започване на XX век. Пазари, банки, хотели, заведения за хранене, католическа черква, джамия и локални занаятчийски магазини - съвсем всичко е можело да се посети на тогавашната основна улица на града “Преславска ". Поради местоположението ѝ наоколо до пристанището и сред турската, гръцката, арменската и еврейската махали улицата е била обитаемо място, където хората са имали опцията да закупят артикули от риба до елегантни шапки по последна мода, както и да поддържат връзка с другите жители. На улицата човек към момента може да открие някои от най-красивите архитектурни шедьоври, останали от проектант Дабко Дабков и от скулптора и проектант Кирил Шиваров. 

Интересен аспект на изложбата е методът, по който тя е показана. Забравете за типичните скучни стойки за изложения, които не се връзват с показаното изкуство над тях. Случаят с галерия “Таляна " е друг. Елегантни дървени стойки са сложени на площада и карат всичко да се свърже съвършено със заобикалящата среда. Авторът на дървените стойки е младият дърводелец Димитър Тумбарков. Изложбата е прелестен образец за непрекъснатото предпочитание на локалната общественост да оказва помощ и да бъде изобретателна във връзка с градското развиване. Някои от хората, работили върху този план, са част и от основаването на Рапана - безвъзмездна улична библиотека със актуален дизайн, която бе сложена пред входа на Морската градина. 

Сред фотографиите може да се види известната постройка на хотел Мусала. Построен през 1927 година, посетителите скоро почнали да го назовават “Перлата на Черно море ". Освен показаните красиви здания, има някои забавни моменти, които са запечатали всекидневието на хората във Варна. Местни риболовци, девойки след карнавал, членове на състезателен клуб, пожарникари и занаятчии, реклама на филм от 1929 година и не на последно място рок концерт на плажа. Всяка снимка пази духа на предишното и ни припомня по какъв начин са живели хората преди и какви са били техните полезности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР