На площад Централен в Пловдив публично беше представен идеен инвестиционен

...
На площад Централен в Пловдив публично беше представен идеен инвестиционен
Коментари Харесай

Представиха проекта за Атичния форум на Филипопол. Вижте как ще излежда

На площад Централен в Пловдив обществено беше показан абстрактен капиталов план, касаещ благоустрояването, консервацията, реставрацията и социализацията на Античен конгрес на Филипопол - изток и юг (Aрхеологическата зона, ситуирана сред Централна поща, хотел " Тримонциум " и бул. " Цар Борис III " ). Публичното показване беше направено от проектантската компания, спечелила открита процедура за разработване на сложен план за благоустрояване, консервация, реституция, експониране, социализация и акомодация на източните и южните разкрити елементи на агората на римския град Филипопол.
Още по тематиката
Стойността на процедурата е 58 800 лв.. На мястото бяха обезпечени посетителски столове, LED-екран и озвучаване. Своите хрумвания за социализация и акомодация на археологическите разкопки показаха арх. Венета Петкова, инж. Тошо Тодоров, реставратор Аглика Икономова, археологът доцент доктор Иво Топалилов, представители на община Пловдив и регион Централен.

Проектът е в идейна фаза , след разискването следва и координиране с Министерството на културата. Основната концепция е да съхраним богатото завещание на Форум Филипопол на национално и международно равнище. Също по този начин сме се стремили да имаме минимална интервенция, изясни арх. Венета Петкова.

Целта на плана е в няколко направления - от една страна, да е доста покрай историческата истина, а от друга, да разкрива и демонстрира културно-историческото завещание на Пловдив по метод, по който провокира естетическо удивление, само че и да дава знание. И от трета страна, планът да е съгласуван със заобикалящата го модерна централна среда на града.

Предвидени са няколко площадки, благоприятни условия за разходки измежду руините, както и доста и разнообразни по темперамент осведомителни табели . Идеята е да не бъде едно показване на каменни структури, а да е по метод, по който посетителите да научат нещо за историята на римския и на част от предримския град, изясни археологът Иво Топалиев.

Социализацията и експонирането на всички разкрити структури да е по подобен метод, че да се запазят и да могат да бъдат забележими и възприемани в модерна градска среда, сподели още археологът. Римските улици ще бъдат експонирани и ще могат жителите и гостите на Пловдив да се разхождат по тях. Ще бъдат подчертани източния и южния главен тържествен вход на агората на Филипопол, както и архитектурната декорация на самия комплекс и на заобикалящите го улици. Агората е сърцето на римския град - административен, политически, стопански, културен и набожен център на Филипопол, който се е намирал в източните елементи на Римската империя, изясни още Топалиев.

Предвижда се анестилоза на съществуващите детайли, като ще има покачване на детайли на основните места , а точно източните и южните пропилеи, югоизточния ъгъл на стилобата и южната инсула. Останалите точки се реставрират във типа, в който са били реставрирани през 90-те години. Има задоволително богат " боеприпас " от детайли, изясни арх. Венета Петкова.

Обектът е извънредно богат, като периодика и орнаментика. Има капител и колона от втория - пясъчния интервал, която ще повдигнем на най-ниската точна на югоизточния стилобат. Ще повдигнем и колони от третия интервал, които са във флорински жанр. На източните пропилеи повдигаме две колони, които са в йонийски жанр. От интервала на пясъчната архитектура има още ваза, капители, таблемани, има богат материал, който да експонираме на източните пропилеи. На южната инсула повдигаме коринтския ордер на улицата, уточни още арх. Петкова.

Няма да има повече интервенция, добави тя, само че плана планува и добавена действителност, която ще демонстрира по какъв начин е изглеждал форума посредством 3D-възстановки - това са транспарантни пана, на които ще е изпринтена възстановката, с цел да може да се види действително по какъв начин е изглеждал форума.

Арх. Петкова показа, че такива възстановки ще има на ниското и на високото равнище. Третата тенденция, в която работихме е да има естествено продължение на парковата среда, с цел да не е единствено суха археология, а да е зелена приятна среда. Ще бъдат озеленени южната и източната инсула, там където липсват архитектурни детайли, само че знаем за тях, възвръщаме ги със зелени детайли, като на мястото на изчезналите колони са планувани саксии с кипариси, с цел да не нарушаваме паметника и човек да усеща пространството на улицата от двете страни на колони.

Гърбът на археологията от към Централна поща ще бъде със зелена стена от пълзяща растителност . Предвидено е също и ефектно художествено осветяване, а също и възкръсване на фасадата на пощата посредством 3D-мапинг филми с възстановки на форума и забавна презентация, тъй че вечерите до паметника да бъдат приятни и да се употребява за почивка и разходка. Стълбите на намиращия се наоколо подлез ще бъдат пренаредени с гранитни стъпала и гранитна обшивка, ще бъдат пренаредени и рампите, в подлеза е очакван и информативен център, в който аниматори да разхождат и да изясняват на туристите на разнообразни езици.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР