На площад Славейков вече са монтирани 15 нови перголи (навеси)

...
На площад Славейков вече са монтирани 15 нови перголи (навеси)
Коментари Харесай

Предстои нова промяна в ремонта на площад "Славейков"

На площад " Славейков " към този момент са инсталирани 15 нови перголи (навеси) за непрекъснатия пазар на книги там. Броят на перголите е залегнал в плана на архитектурно студио А.Д.А. за Зона 2 и е координиран със самите книжари. Ремонтът на площада,, който от десетилетия е средище за продажба на книги, е пред привършване, срокът е края на май, както съобщи кметът Йорданка Фандъкова наскоро. Но измененията тук не стопират.

Главният проектант на София Здравко Здравков сподели пред медиите, че броят на перголите на площада " ще бъде доста сведен ". По негово мнение не трябвало да има щанд за книги под всеки, а разнасянето на палети, кашони, найлони и сезални въжета дефинитивно да престане.

" Моето разбиране е, че книги би трябвало да се купуват от книжарниците, само че волята на общинският съвет е част от книжарите да бъдат върнати на площада ", изясни арх. Здравков.

Търговците на книги за времето на ремонта краткотрайно са преместени в градината пред хотел " Рила ", само че там са останали едвам 5-6 души. " Бяхме 200 маси през 1995 година, след това през 1998 година станаха 134, както беше планът тогава, а преди началото на ремонта предходната година масите бяха 60 ", обрисува наклонността книжарят Пламен Божилов.

 Последните оживели книжари от площад
© Георги Кожухаров

Последните оживели книжари от площад " Славейков " в този момент оферират книги пред хотел " Рила ".

Преди няколко месеца проектанти и общинари се съветвали с книжарите за изработването на щендери (стелажи) за работните им места на актуализирания площад " Славейков ". Тогава им удостоверили, че в плана са планувани 15 маси под перголите. Продавачите се притесняват, че тези навеси са вдигнати прекомерно високо - 4 метра, и дъждът ще мокри книгите.

 Прототип на бъдещите щендери за продажба на книги на площад
© Дневник

Прототип на бъдещите щендери за продажба на книги на площад " Славейков ". Изработен е от А.Д.А.

Предстоящото разглобяване на част от перголите не плаши очевидно книжарите. Повечето от техните сътрудници към този момент продават в интернет, други са отишли в огромните вериги книжарници. " На площад " Славейков " към този момент няма да е същото. Сега ще има касови апарати, висок наем, щатни заплати. Дори да е единствено 100 лв. наемът, той е висок за редовия търговец ", разяснява пред " Дневник " един от книжарите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ремонтите в центъра на София (79)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР