На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъждат на първо

...
На пленарното заседание в четвъртък депутатите ще обсъждат на първо
Коментари Харесай

Специален закон ще регламентира производството на маслодайна роза

На пленарното съвещание в четвъртък депутатите ще разискват на първо четене Законопроекта за маслодайната роза, с който се урежда регистрацията на розопроизводителите, преработвателите и обектите за произвеждане на артикули от цвят на маслодайна роза, съобщи БГНЕС.

Специалният закон е импортиран от Министерски съвет и цели да регламентира основаването, развъждането и идентификацията на насажденията. Текстовете засягат още изкупуването и преработката на цвета, производството и етикетирането на продуктите от него, както и контрола върху активността на розопроизводителите и преработвателите.

За способен да организира държавната политика в бранша е избран министърът на земеделието, храните и горите. Предвидено основаването на обществен електронен указател, за вписването в който ще се подава единно заявление в общинската работа по земеделие. При регистрация на розопроизводителите ще дават документи за правния си статус, подписаните все още контракти за изкупуване на цвета, правното съображение за прилагане на земеделската земя, а за новосъздадени насаждения и документ за генезис на посадъчния материал.

Регламентирано е основаването на насаждения от маслодайна роза, които би трябвало да се основават от сертифициран посадъчен материал, с потвърден генезис. Изкупуването на цвета ще се прави в регистрирани обекти за преправка или пунктове, въз основа на писмен контракт сред вписани в регистъра розопроизводители и преработватели.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР