На планетата Земя днес живеят милиони разновидности насекоми. Те играят

...
На планетата Земя днес живеят милиони разновидности насекоми. Те играят
Коментари Харесай

Това са най-хищните насекоми

На планетата Земя през днешния ден живеят милиони разновидности инсекти. Те играят значима роля в екосистемата на нашата планета. Повечето от тях са безобидни, само че някои могат да бъдат извънредно рискови за индивида и даже смъртоносни. От най-обикновените мравки, до най-екзотичните бръмбари, ви предлагаме лист на 13 от най-хищните инсекти на Земята.

Чернокрак кърлеж

Всяка година чернокракият кърлеж заразява хиляди хора на Земята с Лаймска болест. Тя стартира със мощно изчервяване към ухапването, което наподобява на телешко око. Ранните признаци включват болежка в главата и повишение на температурата. С развиването на заболяването жертвата стартира да страда от сърдечносъдова непълнота. Не всички умират от ухапването от кърлеж, само че признаците на заболяването могат да се проявят след доста години.

Скитащи мравки

Те са извънредно хищни и нападателни инсекти. За разлика от другите мравки, скитащите мравки не строят свои непрекъснати мравуняци, а основават мигриращи колонии. Те ловуват инсекти и дребни гръбначни. За един ден цялата колония може да убие повече от половин милион инсекти и дребни животни.

Северноамериканска оса

Повечето оси не са рискови за хората, само че някои избрани разновидности като Северноамериканската оса, която доближава големи размери, може да бъде необикновено нападателна. Ако се почувстват в заплаха или виждат нахалник на своята територия, те могат да жилят неведнъж и извънредно мъчително. Те ще прогонят натрапника и даже могат да го преследват.

Паяк Черна вдовица

 Паяк черната вдовица

Този паяк е доста рисков за индивида, защото при ухапването отделя невротоксин и в случай че навреме не бъде оказана нужната здравна помощ, може да се стигне до гибел.

Южен фланелен молец

Ларвите на тези хищни инсекти наподобяват симпатични и пухкави, само че са извънредно отровни. Хората мислят, че власинките са рискови, само че отровата в действителност се отделя от шипове, които са скрити в козината. Тези шипове са доста нежни и остават в кожата след съприкосновението с нея. Отровата провокира на мястото зачервяване, главоболие, световъртеж и най-после прекъсване на дишането.

Стоножка

Другото име на стоножката е мухоловка. Според някои тя произлиза от Средиземно море, а съгласно други от Мексико. Тя е публикувана по целия свят. Стоножката извършва потребна работа, защото яде разнообразни типове инсекти, в това число и паяци, като впръсква отрова в тях. Тя живее на тавани и изби и влажни пространства и е безвредна за хората и жилищата им. Възможно е да ухапе, човек, само че ухапването няма други последици, с изключение на леко зачервяване. Възрастта на стоножката можете да познаете по броя на нейните крайници.

Малариен комар

Другото му име е Анофелес, от жанр двукрили хищни инсекти, които се явяват преносители на паразити за индивида. Един от тях е маларийният плазмодии. Комарът се заразява с маларийния плазмодий от човек, който е болен или е притежател на заболяването. Маларииният плазмодии минава в организма на комара през цикъл на полово размножаване. Заразеният комар се трансформира в източник на инфекции за хората сред 4 и 10 дни, откакто самият той се е заразил и е подобен в продължение на 16 до 45 дни. Маларийният комар е преносител и на други типове плазмодии, които са заразни за животните.

Бразилски странстващ паяк

Той е още прочут като Phoneutria и е отровно творение, което живее в южноамериканските и централноамериканските джунгли. В книгата на върховете на Гинес от 2010 този вид паяк е наименуван „ най-отровният паяк в света “. Отровата му съдържа мощен невротоксин, прочут като PHTx3. Той предизвиква загуба на надзор върху мускулите и парализа, което довежда до прекъсване на дишането. Отровата му е смъртоносна и при 85% от случаите се стига до неочакван отвод на сърцето.

Бълхи

 Бълхи

Бълхата нормално се възприема като безобидна, само че тя е преносител на многочислени заболявания излъчени сред животните и хората. През годините бълхите са способствали разпространяването на голям брой заболявания, като да вземем за пример бубонната чума.

Африканска медоносна пчела

Тя е известна като пчела-убиец. Предците и са пренесени от Африка в Бразилия през 1950 година при опит да се увеличи производството на мед в тази страна. Някои от африканските пчели-майки са се чифтосали с локалните европейски търтеи, в следствие н а което се получил хибрид, който до ден сегашен се среща в Южна Калифорния.

Поведението и външният тип на Африканските пчели в множеството случаи е сходно с това на Европейските пчели. Единствено може да бъдат различени посредством ДНК разбор. Тяхната отрова, даже не се разграничава от тази на елементарната пчела. Единствената разлика сред двата типа пчели е в защитното държание на Африканските пчели, което те демонстрират при отбраната на кошера си. При някои от нападенията им в Южна Америка те са убивали хора и животни. С това държание те са си заслужили прозвището пчели-убийци. Техните рояци атакуват също пеперуди и медоносни пчели и завладяват цели колонии.

Огнени мравки

 Червени огнени мравки

Огнените мравки или Fire ant имат доста мощна отрова, чието деяние е сходно с изгарянето от огън. От тук идва и тяхното название. Те са публикувани по целият свят. Известни са случаи на ухапани от мравки хора, които изпадат в анафилактичен потрес, който довежда до тяхната гибел.

Кафяв аскет

Този тип паяк не отделя невротоксин както черната вдовица, само че неговото захапване унищожава тъканта и може да провокира проблеми при зарастването, за което ще бъдат нужни доста месеци. Ухапването доста постоянно остава неусетно. В множеството случаи то наподобява на убождане от игла. Симптомите се демонстрират сред втория и осмия час. Развитието на обстановката зависи от количеството отрова попаднала в кръвта. За дребни деца, възрастни и заболели хора, тя е смъртоносна.

Мухата цеце

Тези мухи населяват тропичните и субтропичните региони на Африка, пустинята Калахари и Сахара. Тази муха не е бозобидна за индивида – тя убива хора и прави това много постоянно. Мухата цеце е преносител на трипаносомози, като посредством хуботчето си, тя прониква в кръвта на хората. Хуботчето и разрешава да си доставя храната – кръв от топлокръвните животни. Счита се, че в Африка 500 000 души са инфектирани от сънната болест, преносител на която е е това насекомо. Болестта нарушава ендокринната и сърдечната система, следват провали на нервната система предизвикващи комплициране в съзнанието и нарушавания на съня.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР