На планетата има 14 върха, които са високи над 8000

...
На планетата има 14 върха, които са високи над 8000
Коментари Харесай

И жените могат. Кристин Харила, която изкачи 14-те най-високи върха само за 92 дни

На планетата има 14 върха, които са високи над 8000 метра и единствено един човек, който е изкачил всички тях за рекордните 92 дни. Тя е Кристин Харила и с достиженията си бори стандартите за дамите в алпинизма.

В началото ѝ е мъчно да си откри спонсори, които да поддържат фантазиите ѝ в алпинизма. Това не ѝ пречи. Продава жилището си, с цел да откри парите. Историята не приказва за дамите алпинистки, споделя тя. Днес обаче целият свят приказва за нея.

В четвъртък Кристин Харила и нейният лидер Тенджен (Лама) Шерпа изкачиха връх К2 в Пакистан. За тях това е 14-ият и финален връх над 8000 метра за три месеца. С това те сложиха връх за най-бързо нанагорнище на всички осемхилядници на планетата.

" Те станаха най-бързите, изкачили всички 14 върха ", споделя представител на компанията уредник пред Ройтерс, цитирайки информация от базовия лагер.

Предишният връх се държеше от непалеца . През 2019 година той изкачи всички осемхилядници за шест месеца и една седмица. Рекордът на Харила и Тенджен обаче занапред следва да бъде доказан от Книгата на върховете на Гинес .

Кристин Харила е родом от Вадсьо , Норвегия . Това е един от равните райони на страната, само че това не ѝ пречи да открие пътя към планините. Първо стартира да се занимава със зимни спортове и ски тичане. От 13 до 23-годшина възраст даже се състезава на национално равнище.

След това обаче взема решение да остави спорта настрани и да се концентрира напълно върху кариерата си.

" Работих толкоз доста... прекалено много ", споделя тя пред уеб страницата. " Бях изпълнителен шеф на значима норвежка компания и стопирах да упражнявам съвсем напълно ".

През 2015 година изкачва първия си важен връх - Килиманджаро, най-високият в Африка . Само 4 години по-късно взема решение да напусне мениджърската си позиция, да се върне към ски бягането и да се отдаде на новата си пристрастеност - алпинизма.

Открива Хималаите през 2019 година , като изкачва два трекинг върха - Лобуче Изток и Пута Хиунчули .

" Реших, че желая да се съсредоточа върху планините и да направя нещо огромно ", споделя тя.

Харила изкачва първия си осемхилядник едвам през 2021 година Тогава тя се причислява към екипа на Madison Mountaineering за върховете Еверест и Лхотце . Още при този първи опит тя осъзнава, че може би това ще бъде повече от занимание.

Случайно тя слага първия си връх за експедитивност в планинското катерене – става първата жена, която покорява и двата върха за 12 часа . По-късно тя чупи личния си връх.

" В Лагер 2 хората честваха изкачването на върха, само че аз не можех да не се усещам тъжна, тъй като всичко беше завършило. Затова започнах да мисля за нови планове. Нещо по-голямо от Седемте върха (най-високите върхове на седемте континента) ", споделя тя.

След това достижение тя се връща в Норвегия и би трябвало да прекара 10 дни в изолираност. Това, за което си мисли от самото начало, са осемхилядниците, които може да изкачи.

" Мислех си: Аз съм на 35 години и в действителност желая да ги изкача всичките. Ако желая да го направя, би трябвало да го направя бързо. Това бяха част от мислите ми. Другата бяха: Ако желая да трансформира този спорт, най-хубавият метод да го направя е да покажа, че дамите са също толкоз способни, колкото и мъжете във високите планини ", споделя Харила пред Ню Йорк Таймс при започване на 2023 година

Тогава в полезрението ѝ попадат 14-те върха над 8000 метра . Още първоначално Харила вижда, че в промишлеността не може да се приказва за тъждество сред половете.

" Историята приказва съвсем единствено за мъже, които изкачват планини... Спомням си за една марка, с която разговарях и която пускаше нова сбирка от супер готини, авангардни, високопланински облекла, а те бяха единствено в мъжки размери ", споделя тя.

Посланието за нея е, че девойките могат да се занимават с туризъм, само че не и с високопланинско катерене и тя се заема да унищожи тази стигма.

За да финансира експедицията си, която съгласно нея коства към 500 000 $ , Харила прекарва месеци в търсене на спонсори. Времето я притиска и когато идва време да тръгне от Норвегия , тя продава жилището си, с цел да получи парите.

Едва когато идва в Непал и се приготвя за изкачването на връх Анапурна , си обезпечава главен спонсор - компанията за часовници Bremont. Първият ѝ опит за нанагорнище на 14-те осемхилядници е несполучлив. Тя съумява да покори единствено 12 върха и взема решение да приключи експедицията си, откакто липса на позволение за влизане в Тибет обърква проектите ѝ.

Това обаче не я отхвърля. Харила прави втори опит и тогава стартира от там, където е спряла - Тибет. На 26 април изкачва връх Шишапангма (8027 м).

До края на май към този момент е изкачила 6 върха - Чо Ойю (8188 м), Макалу I (8485 м), Кангчендзьонга (8586 м), Еверест (8848 м), Лхотце (8516 м) и Дхаулагири I (8167 м).

Юни стартира с Анапурна I (8091 м) и продължава с Манаслу (8163 м) и Нанга Парбат (8125 м). Юли изкачва и последните върхове – Гашербрум II (8034 м), Гашербрум I (8080 м), Броуд Пик (8051 м) и приключва с К2 (8611 м) на 27 юли 2023 година

С това слага връх за най-бързо нанагорнище на 14-те върха. Нещо, което преди години наподобява невероятно. Само 53-ма алпинисти са изкачили всички тези върхове, a единствено четиримa от тях са дами. На множеството това лишава години.

" В последна сметка не ме интересува толкоз доста подобряването на върха, интересува ме да въодушевявам младите дами. Не става въпрос за това да създадем невъзможното допустимо, а да потвърдим, че и дамите могат да го създадат. Че те могат да го създадат даже по-добре ", споделя Харила през март 2022 година, още преди да покаже на света на какво е способна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР