На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света

...
На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света
Коментари Харесай

На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света преподобна Параскева

На Петковден православната черква уважава паметта и делото на Света преподобна Параскева, считана за покровител на дома и фамилията. Белоградчишкият свещеник Поликарп ще отслужи тържествена света литургия в старинната столична черква " Света Петка " по случай храмовия празник.

Света Параскева е наричана от нашия народ и Петка Българска, тъй като в превод името ѝ значи петък. Родена е в българско семейство в град Епиват в Източна Тракия. Още като млада избира да отдаде живота си в работа на Бога, разпродава цялото си имущество на бедните и отпътува в дълго отшелничество в пустинята в Палестина. Връща се в родния си край след години и прекарва остатъка от живота си в манастир.

След гибелта ѝ мощите ѝ правили многочислени чудеса и носели излекуване за всички заболявания. През вековете те са съхранявани в Търново, Видин, Белград и Истанбул. Днес мощите на Света Петка почиват в катедралата в град Яш в Северна Румъния. Житието на светицата е в детайли разказано от патриарх Евтимий.

Празникът е именуван още Зимен Петковден и бележи края на земеделската работа и настъпването на зимата. Дните от Петковден до Димитровден се смятат за " мръсни " и " нечисти ". Според националните вярвания в този интервал са неразрешени шумните веселби и не трябва да се шие.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР