На пет неща трябва да се обърне внимание в редактирания

...
На пет неща трябва да се обърне внимание в редактирания
Коментари Харесай

Петте важни неща в доклада на Мълър

На пет неща би трябвало да се обърне внимание в редактирания документ с откритията в отчета на специфичния прокурор на Съединени американски щати Робърт Мълър, написа " Гардиън ".

Днес правосъдното министерство на Съединени американски щати се чака да разгласява редактирана версия на дълго чакания отчет на Мълър за съветската интервенция на изборите и акцията на президента Доналд Тръмп. Главният прокурор Уилям Бар ще даде конференция в постройката на ведомството в 09,30 часа локално време (16,30 часа българско време).
 Представят отчета на Мълър за съветската спекулация
Представят отчета на Мълър за съветската спекулация

От пресофиса на основния прокурор Уилям Бар поеха ангажимент документът да бъде оповестен

По-рано Бар разгласи, че отчетът на Мълър е от две елементи : първата е отдадена на опитите на Русия за интервенция в американския политически живот , има вяра се, че включва обзор на съветските контакти с предизборната акция на Тръмп и една част, която е отдадена на основния въпрос дали има доказателства за възпрепятстване на правораздаването от страна на президента.

Докладът е от близо 400 страници и публично е озаглавен " Доклад от следствието на съветска интервенция на президентските избори 2016 ".

Възпрепятстване на правораздаването

В отчета на Мълър се изброяват дейностите на президента, които могат да граничат с възпрепятстване на правораздаването от страна на Тръмп, излиза наяве от писмото на Бар до Конгреса , в което основният прокурор обобщава вижданията си за откритията на Мълър. Днес ще се разбере каква част от този азбучник ще бъде обществено огласена.
 Тръмп - нито почтен, нито отговорен по съветската спекулация Обновена
Тръмп - нито почтен, нито отговорен по съветската спекулация

Според отчета на спецпрокурора Мълър

Мълър реши Бар да преценели дали да бъдат повдигнати обвинявания против Тръмп. Главният прокурор към момента не е решил. Но наподобява, че специфичният прокурор е събрал основни доказателства за евентуално възпрепятстване на правораздаването от президента. В писмото Бар цитира част от отчета: " Докато този отчет не заключава, че президентът е направил закононарушение, също не го оправдава ".

Контакти с Русия

Според Бар отчетът на Мълър оправдава акцията на Тръмп по отношение на обвиняванията, че е била в интрига с Русия. В писмото Бар цитира специфичния прокурор: " Разследването не откри членове от акцията на Тръмп да са заговорничили или да са се координирали с съветското държавно управление в дейностите им за интервенция на изборите ".

Но има сигнали, че отчетът съдържа нова информация за контактите сред представители от акцията на Тръмп и съветски сътрудници. Източник, доближен до екипа на Мълър, разкри пред NBC, че отчетът " обрисува картина на акция, чиито членове са били манипулирани от опитни съветски разузнавачи ".
 Конгресна комисия на Съединени американски щати изиска целия отчет на Мълър
Конгресна комисия на Съединени американски щати изиска целия отчет на Мълър

24 против 17 конгресмени утвърдиха призовките

Редакциите

Мълър съобщи отчета си преди месец, на 22 март. Оттогава Бар и сътрудниците му в правосъдното министерство го приготвят за издание и предаване на Конгреса.

Големият въпрос е какъв брой огромна ще е редакцията. Бар е обсъждан като лоялист на Тръмп с ниско мнение за следствието на Мълър. Главният прокурор евентуално ще бъде притиснат да изясни за какво някои материали от отчета не са разкрити пред обществото. Демократите в Камарата на представителите се заканиха, че ще изискат цялостния отчет.

Бар разказа пред Конгреса четири категории от материала, които има намерение да редактира: първо, информацията за огромното жури, в това число показанията на свидетели; второ, класифицираната информация; трето, информацията, обвързвана с продължаващо разследване; четвърто, по този начин наречената уронваща информация за хора, които са разпитвани и разследвани, само че не са упрекнати.

Последната категория може да включва информация за Тръмп.
 Путин смята резултата от следствието на Мълър в Съединени американски щати за предсказуем
Путин смята резултата от следствието на Мълър в Съединени американски щати за предсказуем

Отказва да разяснява, дали желае Тръмп да бъде избран отново

Резюмета

В отчета екипът на Мълър включи голям брой параграфи с систематизирания за бързото им издание след предаването на отчета на Бар. Съобщава се, че някои членове на екипа на Мълър са останали недоволни от решението на основния прокурор да не ги разгласява.

Дали ще забележим тези систематизирания? Дали ще бъдат съществено редактирани, пита " Гардиън ".

Задкулисието

На базата на медийна информация и публични обвинявания обществото знае някои подмолни игри като част от акцията на Тръмп и дейностите на Москва.

Но отчетът на Мълър, който включва недосегаем за публицистите материал, такива като подслушвани връзки и конфискувани доказателства, може да разкрие някои незнайни епизоди и какво в действителност се е случило по време на акцията на Тръмп и при започване на ръководството му.

Британският вестник написа, че може да се разбере какво се е случило на срещата в " Тръмп тауър " през юни 2016 година и дали Тръмп е пренебрегнал диалозите, както той твърди. Може да се появи нова информация към уволнението на някогашния шеф на ФБР Джеймс Коми. Също по този начин за контактите на акцията на Тръмп с " Уикилийкс ".

Докладът може да съдържа нова уронваща информация по отношение на дейностите и държанието на родственици на Тръмп, в това число Доналд Тръмп-младши и Джаред Къшнър, които са упреквани, че са употребявали предизборната акция, с цел да обогатят фирмите си и че са употребявали неуместни контакти, в случай че не противозаконни, с непознати сътрудници.

Докладът на Мълър също може да хвърли светлина дали Тръмп е споделил на някогашния си юрист Майкъл Коен да излъже пред Конгреса, както Коен твърди, или дали Тръмп се е опитал минимум два пъти да уволни специфичния прокурор.

Но основни елементи от отчета на Мълър могат да останат редактирани за момента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР