На пазара вече има голямо разнообразие от био и органични

...
На пазара вече има голямо разнообразие от био и органични
Коментари Харесай

Кои са храните с най-много и най-малко пестициди

На пазара към този момент има огромно многообразие от био и органични артикули, за които производителите подсигуряват, че не съдържат пестициди и други сходни замърсители. Но в случай че погледнем общата картина, доста плодове и зеленчуци не престават да носят следите на продуктите, използвани при тяхното развъждане.
 Вредните храни, които се оказаха потребни
Вредните храни, които се оказаха потребни

Тялото ни има потребност от всичко

Всяка година организацията Environmental Working Group разгласява листата Dirty Dozen, в който са включени най-замърсените с пестициди храни. Изготвя и различен, в който са събрани тези, които можем умерено да похапваме, без да мислим какви химикали гълтаме в това време.

За основаването на тазгодишните описи са направени над 46 хиляди проби на повече от 46 разнообразни плодове и зеленчуци. И за наше огромно съжаление, в черния лист попадат храни, които имат потвърдени изгоди за организма, само че заради високото наличие на пестициди е добре да се въздържаме от тях или в случай че желаеме да ги консумираме, да залагаме постоянно на тестван генезис.

Are your favorite fruit & veg contaminated w/ pesticides?

Introducing the Clean Fifteen & Dirty Dozen!

Lists released annually by EWG, ranking foods by the amount of pesticide residue.

a guide to know when you might want to buy organic
— Zero Waste Cartel (@ZeroWasteCartel)
Както и през предходната година, първото и второто място са надлежно за ягодите и спанака. Третото място си разделят три зеленолистни зеленчука - кейлът, зеленото зеле и сарепската горчица. Четвърти са прасковите, пети - крушите, шести - нектарините.

На седмо място са ябълките, а на осмо - гроздето. Обикновените и лютите чушки са на девета позиция, а след тях по количество пестициди се подреждат черешите. и зеленият фасул са на последните две места в " мръсната дузина ".
 Снимка 481846

Общо 210 видa пестициди са открити в тези 12 храни, като най-вече на брой са в зеленолистните зеленчуци на третото място - цели 103 типа, а в чушките - 101 типа. Всеки един от тях вреди на организма по собствен метод в зависимост от токсичността си.

Най-уязвими са децата, при които химикалите водят до евентуален риск от хормонална дисфункция, рак и увреждане на развиващия се мозък и нервната система. Вещества като ацефат, фосмет и малатион са органофосфати пречат на естествената функционалност на нервната система, твърдят Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.
 Снимка 586764

Ако се гълтам постоянно в дребни дози ни вършат изтощени, отпаднали, раздразнители и депресирани. А в по-големи количества могат да причинят гадене, затруднено дишане и даже парализа и гърчове.

В листата с чистите храни Clean 15 на Environmental Working Group попадат други плодове и зеленчуци, които са с минимално наличие на пестициди, като в 65% от тях то е толкоз ниско, че не може да бъде регистрирано.
 Диетата с растителни и пълнозърнести храни - по-нисък риск от смъртност и хронични болести
Още една причина да ядем повече растителни и пълнозърнести храни

Какво сочи ново изследване

На първо място е авокадото, а на второ - сладката царевица. Останалите в листата са ананас, лук, папая, замразен грах, аспержи, пъпеш, киви, зеле, гъби, манго, сладки картофи, любеница и моркови. И така като не може да консумираме единствено тях, организацията предлага да залагаме на био и органични производители, както и да мием усърдно и да накисваме всички плодове и зеленчуци, които купуваме, с цел да понижим наличието на пестициди.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР