На пазара се появяват все нови и нови лекарства. Шансовете

...
На пазара се появяват все нови и нови лекарства. Шансовете
Коментари Харесай

Как надуват цените на лекарствата

На пазара се появяват все нови и нови медикаменти. Шансовете за преборване на подлите заболявания порастват. Хроничен хепатит С да вземем за пример може да се излекува против 40 000 евро. Но за какво е толкоз скъпо? Нима това е действителната цена?
Фармацевтичните концерни постоянно биват упреквани в това, че блокират значими научни проучвания. Те натрупат големи облаги от хронично болните пациенти, които в продължение на целия си живот са принудени да одобряват лекарства. По-добрата опция би била лекарство, което за малко време да излекува подлата болест един път вечно. Точно това дава обещание и американският фармацевтичен колос " Gilead ". Неговите хапчета могат да вземем за пример да преборят стремително хепатит С. Но и те са много скъпи.
Да се излекуваш за два месеца
Андреас Майстер е живото доказателство за това. В продължение на дълги години той боледувал от продължителен хепатит С - подла болест, която последователно разрушавала черния му дроб. В тази напреднала фаза той бил съвсем през целия ден на легло. " Всяка заран ставах в 6 часа дружно със брачната половинка ми, с цел да изпия едно кафе. И след това още веднъж се връщах в леглото. Опитвах се да излизам с кучето на открито, само че късата разходка бързо ме поваляше и отново лягах. "
Хепатит С е заразна болест. Андреас не знае по какъв начин тъкмо се е заразил, само че неговият доктор съумява да го излекува. С лекарството на " Gilead ", което съществува от 2014 година. " Този медикамент блокира размножаването на вируса нормално единствено след няколко седмици - по този начин, че вирусът към този момент не може да бъде открит в кръвта ", споделя имунологът Щефан Дупке.
Единственият проблем е цената на лекарството. Двумесечният курс на лекуване с него коства 40 000 евро. Сума, непостижима за мнозина. Д-р Дупке се ядосва на ценовата политика на концерна. Според него, производството на този медикамент е доста по-евтино. Пациентът Андрес Майстер обаче имал шанс. Германската здравна каса е поела напълно разноските по лекуването, защото към този момент бил тежко болен. Много хора по света обаче нямат достъп до този медикамент.
" Заради високата цена на това лекарство здравната система не може да си разреши да лекува всички пациенти с хепатит С. В някои южни страни пък това е още по-трудно, в сравнение с в Германия. Вярно, в другите страни то се продава на друга цена, само че като цяло в Европа медикаментът е толкоз безценен, че не е допустимо здравните каси да платят лекуването на всички пациенти ", подлага на критика имунологът.
Не всички пациенти имат шанс
През 2011 година американският фармацевтичен тръст " Gilead " придобива една биотехнологична компания, която създава дейното вещество. Цената на договорката възлиза на 9 милиарда евро. През 2014 година облагата на " Gilead " единствено от препарати против хепатит С е била 10 милиарда евро. Тенденцията се резервира и през идващите години.
Още преди време концернът разкри по какъв начин образува цените си. " Нашата ценова политика регистрира стандарта в обособените страни. Така да вземем за пример медикаментите ни за Европа или за Съединени американски щати са по-скъпи, в сравнение с за небогати страни като Египет да вземем за пример, където това лекарство коства единствено 750 евро ", изяснява Норберт Бишофбергер, вицепрезидент на " Gilead ". Само че в страни като Египет за някои пациенти даже 750 евро са цяло положение.
И въпреки всичко: излиза, че цената на един човешки живот зависи от това къде живеем. В Германия мнозина биха могли да получат нужното лекуване. В други страни обаче пациентите въобще не биват лекувани. Морална ли е тази ценова политика? И докога фармацевтичните концерни ще натрупат необезпокоявани все нови и нови милиардни облаги?
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР