На пазара на бизнес имоти през 2020 г. се очаква

...
На пазара на бизнес имоти през 2020 г. се очаква
Коментари Харесай

Сделките с бизнес имоти са се свили със 75% през годината

На пазара на бизнес парцели през 2020 година се чака да преобладават локалните купувачи, а капиталовата интензивност да е умерена. Тенденцията е продължение на актуалната година, през която бе маркиран 75% спад на покупко-продажбите с бизнес парцели по отношение на 2018 година и оттегляне на непознатите капитали, демонстрират данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

По предварителни данни към декември са завършени капиталови продажби на офисни, търговски, индустриални площи и хотели на обща стойност 146 млн. евро. Ако се прибавят и покупките на имоти за строителство на бизнес площи, пазарът приближава 200 млн. евро. Сделките за строителни терени са били към една четвърт от този размер, което е знак за продължаваща строителна интензивност. Като цяло 2019 година отбелязва едно от най-слабите представяния на капиталовия пазар на бизнес парцели за последните 7 години. Единствената по-слаба е 2013 година, регистрира компанията.

" Като се има поради стабилната икономическа вероятност пред България и удобните условия за финансиране, има предпоставки за добра капиталова интензивност. От друга страна пазарът на бизнес парцели продължава да страда от ниска ликвидност, едва предложение на добър капиталов артикул и нереалистични упования на продавачите ", разяснява Михаела Лашова, ръководещ сътрудник в сдружението.

Данните му демонстрират, че през 2019 година

най-добре показаните сегменти от позиция на придобивания на доходоносни активи са хотелите и офис площите.

Очакванията са и през 2020 година те да запазят капацитета си за покупко-продажби, поради завършването на нови висок клас планове. " Ключов фактор обаче остават изискванията за финансиране на покупко-продажбите и опцията вложителите да получат конкурентен на останалите пазари в Централна и Източна Европа марж сред предстояща рентабилност и цена на финансовия запас ", уточни Явор Костов, управител " Капиталови пазари ". Според него мощна наклонност остават и придобиванията на бизнес парцели с капацитет за усъвършенствания и бъдещо развиване. Такива покупко-продажби са приоритет на локални купувачи или такива, които към този момент участват на пазара и се ориентират добре във опциите му. Тази група вложители ще продължат интензивно да търсят благоприятни условия за нови придобивания през 2020 година, счита той.

Предлагането на офис площи продължава да нараства със постоянни темпове,

като упованията са през тази и идната година да бъдат завършвани почти по 160 хиляди кв. м нови офис площи. Сред основните планове, въведени в употреба през 2019 година, бяха първите две здания от Garitage Park, Advance Business Center, втората част на Adora Business Center.

През 2020 година се чака да завърши строителството на нови здания от Garitage park, също Balkan Business Center, Sofia Tech One и други Търсенето на площи чартърен остава устойчиво, като прогнозите са през тази и идната година размерът на отдадените офиси в София да се движи към 150-160 хиляди кв. м годишно, т.е. към междинните равнища за последните пет години.

Към края на 2019 година офертните наемни цени остават постоянни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на огромните булеварди, а за единични клас А здания в центъра на София доближават 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в границите на 9-9.5% с наклонност да надмине 10% през 2020 година

Ограниченото предложение на нови площи и високата наемна интензивност доведоха до

равномерен растеж на наемните цени в комерсиалните центрове и на централните търговски улици в София

през последната година. Очаква се този развой да продължи и през 2020 година " През предходната година станахме очевидци на висока наемна интензивност, подбудена от запълването на площите в два новооткрити търговски центъра – Plovdiv Plaza и Delta Planet Mall във Варна. Реструктурирането на някогашните обекти на Carrefour в София също даде опция на доста наематели да порастват и отвори място за нахлуване на нови марки ", разяснява Иван Граматиков, управител " Търговски площи ".

 Варна, Grand Mall
© Цветелина Белутова, Капитал

Варна, Grand Mall

Стъпването на нови марки, като Pepco, Miniso, Nespresso, Tezenis и други също способства за по-високата от нормалната наемна интензивност през 2019 година дружно с разрастването на доста от към този момент присъстващите на пазара търговци.

През 2020 година пазарът ще бъде движен по-скоро от рестуктуриране и усъвършенстване на миксовете в работещите търговски центрове. Завършване на нови молове в София и в огромните градове не се чака. Усвояването на свободните площи в моловете докара до понижение на каузи на незаетите обекти в тях, като към края на 2019 година той е към 5% при 9% година по-рано. Наемните цени на 100-150 кв. м първокласна комерсиална повърхност в шопинг център в София доближиха 39 евро/кв. м.

Активният пазар докара до растеж на вложенията в логистични площи за отдаване чартърен. По данни на компанията

над 50% от строящите се все още планове в региона на София нямат контрактуван ползвател

и са предопределени за отдаване на свободния пазар. По предварителни данни общо плануваните за довеждане докрай индустриални площи в столицата и околните индустриални зони са близо 146 хиляди кв. м. През 2019 година общата им повърхност е към 230 хиляди кв. м, като най-големият новооткрит план за интервала беше логистичната база на JYSK в Икономическа зона София – Божурище.

Най-активно разрастващите се зони край София остават тези към Равно поле и Елин Пелин, както и Икономическа зона София – Божурище, където към този момент се оформиха огромни планове с индустриални и логистични парцели. Районът към Национален промишлен парк Хемус (Кремиковци) и зоните към местността Голяма локва до бул. " Ботевградско шосе " и Околовръстния път също имат огромен капацитет за развиване на нови планове.

В старите индустриални зони в границите на града, като Гара Искър, Военна рампа и Илиянци също има образци за ново строителство на вътрешноградска логистика и преструктуриране на парцели. Наемните цени за момента не дават индикации за растеж, като остават в границите на 3.8 евро/кв. м за огромни планове (над 10 хиляди кв. м) и 4-4.2 евро/кв. м за приблизително огромни площи. Делът на свободните площи в сегмента остава в границите на 2-3%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР