На патронния празник на Софийския университет Св. Климент Охридски преизбраният

...
На патронния празник на Софийския университет Св. Климент Охридски преизбраният
Коментари Харесай

Ректорът на Софийския университет: Ще готвим студенти, които ще сменят професиите си

На патронния празник на Софийския университет " Св. Климент Охридски " избраният отново ректор проф. Анастас Герджиков заприказва за новата смела визия за бъдещето на висшето обучение, обвързвана с развиването на технологиите и изкуствения разсъдък. След като още веднъж регистрира равнището на образованието, научните достижения и финансовата стабилизация на най-голямото висше образователно заведение у нас, професорът пожела на академичната общественост, откривателите и студентите да създадат това, което машините не могат - да мечтаят.

" Технологичната гражданска война трансформира света към нас по-бързо от всеки различен интервал в историята. Непредвидимо е какво ще е бъдещето на специалностите, къде изкуственият разсъдък ще измести индивида и къде - не, и кои са качествата, които един приключил висше обучение експерт би трябвало да има, с цел да може да сменя специалности и да учи цялостен живот. Необходимо е да готвим за бъдещето гъвкави и любознателни хора с интерес към новото и способни да се трансформират. Независимо каква компетентност учат, нашите студенти би трябвало да се научат да бъдат изобретателни и виновни персони с автентично, креативно мислене ", разгласи проф. Анастас Герджиков в словото си по време на академичното празненство.

След като регистрира три центъра за изкуствен интелект в университета, ректорът прикани академичната общественост за старания за насърчаване на естествения разсъдък. Той сподели още, че преподавателите са 1600, а седем от петнадесетте най-цитирани български учени са от Софийския университет. Индексът на цитируемост на университета в базата данни Scopus се покачва на 76, или с цели 12 пункта. В момента в университета се образоват над 20 600 студенти, от които 1115 - задгранични. Специалностите са 119, а магистърските стратегии - над 400. Докторантите са 933.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР