На път за вкъщи нареждате от смартфона мебелите да се

...
На път за вкъщи нареждате от смартфона мебелите да се
Коментари Харесай

„Умни” мебели пренареждат дома според момента

На път за у дома нареждате от смарт телефона мебелите да се скрият и събирате приятелите на ваучър...

Представете си да можете да пренаредите жилището си с едно натискане на бутон…

Умни мебели могат да пренареждат обзавеждането в дома и да преобразяват изцяло пространствата в интериора. Новaта мода нaбира скорост и е „ рожба “ на срещата сред две известни трендове – умните домове и сгъваемaта мебелировкa.

Все повече хора живеят в огромните градове. Цените на парцелите непрекъснато порастват, а размерите на жилищата в мегаполисите стават все по-малки. Много постоянно цели фамилии населяват пространства с размер на студио. Тенденцията е трайна и няма изгледи да се промени. Напротив – съгласно Организация на обединените нации, повече от шест милиарда души ще бъдат поданици на градовете към 2045 година, а съгласно последните проверки – дори повече.

От доста години разнообразни интериорни дизайнери работят по реализацията на сгъваеми мебели. Спални, които се изправят до стената и се трансформират в книжни рафтове, падащи от дрешника гладачни дъски, плъзгащи се дрешници вместо преградни стени – такива “хитринки” очароват жителите на тесни пространства.

Срещата на този тренд с концепцията за умния дом обаче докара до нова трактовка: представете си да можете да пренаредите жилището си с едно натискане на бутон. Докосвате копчето и спалнята се прибира и се отваря пространство за работа, а от стената се измъква работно бюро. Или още по-добре: преди да се приберете у дома след работа, от мобилно приложение на смарт телефона си нареждате на всички мебели да се скрият, пътьом събирате приятелите ги водите право на ваучър вкъщи.

Първи стъпки

Подобна разработка към този момент е в напреднал стадий на тествания в Бостън. Всъщност, тя е дело най-много на откриватели от MIT Media Lab. Умните роботизирани мебели могат да преобразят една огромна стая по безчет способи: от спалня в работен кабинет, от столова в необятно намерено пространство. Всичко това има за цел да усъвършенства интериора в дребните домове.

Най-естественият съставен елемент в системите за интелигентна покъщнина, несъмнено, са самите мебели. Това може да включва сгъваеми кревати и спални, дивани, маси, бюра, черкмеджета. Определени мебели пък подлежат на скриване и проявление – да вземем за пример тв приемникът, огледалото. Лавици и лавици могат да се движат и пренареждат.

Вторият съставен елемент са вътрешните стени. В един интелигентен дом това не са просто загради. Често пъти те съдържат в себе си вграден дрешник, вградена спалня или дори цялостен работен кабинет, който може да се сгъва и разгъва. В доста от тези случаи стените могат да се плъзгат, так че или разделят пространството на обособени елементи, или се прибират и трансформират дома в една просторна зала без загради.

Най-дръзко звучи третият съставен елемент – умните външни загради. Те са предизвикателство, защото неведнъж имат функционалност, много по-значима от това да заграждат – те би трябвало да обезпечават топлоизолация на дома, а и звукоизолация, би трябвало да са добре уплътнени и в това време да обезпечават здравословна проветривост. Когато обаче са „ умни “, външните стени могат да отварят дома към тераса или веранда. Това трансформира дома в прелестно полу-открито пространство, тъй че жителите могат да се любуват на хубавото време, на чистия въздух, на прелестните гледки. Хватката би впечатлила гостите на домашното празненство.

Към комерсиализация

Първите потребителски системи от този тип към този момент са в развой на изпитване. Заедно със строителни компании от Бостън и други огромни градове в Съединени американски щати и Канада този тип умни мебели се вграждат в новопостроени домове. Реализацията е дело на Ori – компания, образувано от откривателите на MIT Media Lab за комерсиализиране на системата. Сред сътрудниците й са организации като огромната архитектурна компания Skanska. Някой ден системата ще може да се купува и настрана от самите консуматори, надяват се нейните основатели.

Потребителите могат да управляват умния си дом посредством надзорен панел, вграден в стената, посредством приложение за мобилен телефон или посредством система за интелигентен дом, обясява Хасиер Лареа, създател и началник на Ori.

Архитектурна роботика

Ori не е единственото начинание в тази област. Лареа е един от неколцина учени в изследователската група „ City Science ”, ръководена от водещия откривател на Media Lab – Кент Ларсън. В нея вземат участие и още неколцина специалисти по това, което те самите назовават „ архитектурна роботика “. Обект на тяхната работа е срещането на две трендове: възходящият брой поданици на огромните градове и възходът на „ интернет на нещата “. Умните устройства, които се свързват към интернет, завладяват домовете – кухните, спалните, баните. След като ще са непрекъснато онлайн и управляеми, за какво да не бъдат роботизирани?

Архитектурната роботика, както подсказва името, интегрира роботика, архитектура, компютърни науки, инженеринг, дизайн. Един от първите планове на групата е преместваема стена, която може да се ръководи с жестов надзор. Такава стена може да трансформира едно студио в две стаи единствено с махване на ръка – сантиментално, нали?

Учените съпоставят своята разработка с живо създание, което има мускули, скелет, мозък и кожа. Мускулите -това са релси, мотори и силова електроника, които задвижват мебелите. Скелетът са рамките и колелетата, които вършат допустимо придвижването. Мозъкът са микрокомпютрите, които управляват уредите и ги свързват към интернет. Е, кожата са другите забележими детайли на мебелировката, които могат да се движат.

Технологията е използвана за кухни, бани, холове, спални – всичко. Спалня за двама може да се преобрази в огромно студио, или в три дребни стаи вид работни кабинети. На края на деня пък могат да се махнат всички стени и да се сътвори празненство пространство, отворено към терасата. „ Пространството ще се приспособява към хората, вместо хората към пространствата “, споделя Лареа.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР