На път за откриването на магистралата от българската граница до

...
На път за откриването на магистралата от българската граница до
Коментари Харесай

Борисов с хеликоптер над магистрала "Европа"

На път за откриването на автомагистралата от българската граница до сръбския град Ниш министър председателят Бойко Борисов сподели от хеликоптера строителството на трасето на българска територия.

" Това е нашият сектор на строящата се Автомагистрала " Европа ", която е част от трансевропейския кулоар номер 10, свързващ Лондон с Истанбул. Тя включва три сектора с обща дължина 48 км – от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до Северната скоростна дъга на София. В момента се работи с бързи темпове в 17-киломе



През този месец ще стартират строителните работи и в сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до Драгоман с дължина 14,5 км. Третият сектор от автомагистрала " Европа " е от Сливница до връзката със Северната скоростна дъга и е с обща дължина 16 км. За него следва да бъдат подхванати дейности по действане на направения парцеларен проект за отчуждаване на терен.

" Новото трасе на Автомагистрала „ Европа “ към този момент се асфалтира. Догодина по това време секторът от Драгоман до Сливница ще е подготвен. Това е едно неповторимо оборудване. Българските служащи работят интензивно и в събота. Съобразихме се с реколтата, като изчакахме хората да си я съберат ", написа още Борисов в обществената мрежа, публикувайки фотоси.



" И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена сред България и някогашна Югославия през днешния ден пада. От през днешния ден Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар ", сподели Бойко Борисов в Ниш.



Трасето е част от Общоевропейския транспортен кулоар №10. За откриването българският министър председател бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

„ Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия “, акцентира министър председателят Борисов.

Той подчертава, че цялата българска индустрия ще може да употребява този път за Западна Европа и сервира поздравленията си за откриването му.

„ България през днешния ден е по-близо от всякога”, сподели сръбският президент Вучич, наблягайки, че Сърбия ще се свърже с братска България и посредством „ Балкански поток “.

Участъкът, който бе открит през днешния ден, е с дължината 86,9 км. Строителните действия по построяването му започнаха през 2011 година Стойността на плана възлиза на 476 млн. евро.

Изграденото трасе включва 87 моста, пет тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, скат Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и пет детелини. При градежа на сектора са употребявани 290 000 куб. м бетон, 37 000 т арматура и към 780 000 т асфалт.

Тази автомагистрала ще свърже двата региона - Ниш и Пирот, обитаеми с към 450 000 души, и ще обезпечи по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище „ Константин Велики “ в Ниш.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР