На път е да избухне пореден скандал в Северозапада, този

...
На път е да избухне пореден скандал в Северозапада, този
Коментари Харесай

Компания от САЩ търси газ в Северозапада върху 4000 кв. км

На път е да избухне следващ скандал в Северозапада, този път обвързван с огромен план за находище за търсене и изследване за петрол и газ под наименованието “Враца Блок1”.

Площта, която ще бъде наранена, е от колосалните 4000 кв. километра.

„ Това е много необичайно, в случай че съгласно Закона за подземните благосъстояния тези площи не могат да надвишават 200 квадратни километра “, разяснява за инж. Димитър Куманов от съдружие „ Балканка”.

Засегнатата територия ще мине от Драгоман през Своге до Угърчин, включително и на поречията от Чупренска река и Нишава, през Лом, Огоста, Искър Панега, та до Вит.

За въпросното находище „ Враца Блок 1” към този момент е стартирана процедурата по реда на Закон за опазване на околната среда и се чака преценка на способния орган за нуждата от екологична оценка за цялостния работен план за търсенето.

„ Който живее в тези територии, да се готви за същото, както беше и в Добруджа с добива на шистов газ, който май нямаше да е рандеман на шистов газ с фракинг, а щеше да е просто рандеман на шистов газ с фракинг.

Прочее, тъй като Стратегията за развиване на минната промишленост 2030 не е подложена на Европейска общност и ОСВ, то за такава голяма повърхност екологичната оценка е наложителна за плана за търсенето, както е наложителна и оценката за съгласуемост със стоте зони в Натура 2000, които ще бъдат наранени.

Научихме за това от следващото чутовно мнение на шефа на Басейнова Плевен – Петър Димитров.

Становището би трябвало да е за това – дали съгласно Басейнова Дирекция е нужна екологична оценка, а той е написал мнение за допустимост по отношение на ПУРБ и ПУРН, само че него ще го разясняваме по-нататък “, разяснява още инж. Куманов.

Засегната територия е показана на карта, която може да бъде забелязана в уеб страницата на Министерство на енергетиката.

Проверка откри, че зад газодобива стои амepиĸaнcĸaтa компания ЅРМ, която влoжила в пpoyчвaниятa 7,4 млн. eвpo бeз ДДC и щe зaплaти нa дъpжaвaтa бoнyc в paзмep нa 210 xил. eвpo бeз ДДC пpи пoдпиcвaнe нa дoгoвopa зa тъpceнe и пpoyчвaнe в плoщтa, paзпoлoжeнa нa тepитopиятa нa Ceвepoзaпaднa Бългapия.

Cpoĸът зa пpoyчвaнeтo e 5 гoдини, a ĸoнцecицятa зa дoбив e 35 гoдини c възмoжнocт зa yвeличaвaнe oт oщe 15 гoдини.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР