На първото за тази година заседание социалната комисия в парламента

...
На първото за тази година заседание социалната комисия в парламента
Коментари Харесай

Депутати обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване

На първото за тази година съвещание обществената комисия в Народното събрание ще разиска импортираните от Министерския съвет промени в Кодекса за обществено обезпечаване. Те регламентират по този начин наречената фаза на погашение на пенсиите от спомагателното наложително пенсионно обезпечаване от частните фондове. Всички родени след 31 декември 1959 година наложително се обезпечават в Универсален пенсионен фонд. Първите всеобщи заплащания по тези фондове предстоят през есента на тази година за близо 17 000 дами.

Проектът за промени в Кодекса за обществено обезпечаване стана факт след траяла близо две години експертна работа. И от бизнеса, и от синдикатите, които към този момент го разискаха в Националния съвет за тристранно съдействие, регистрираха, че планът има редица достолепия, които са свързани с плануваните гаранции за брутните вноски на хората, специфичния фонд, който сдруженията ще основават за тази гаранция, както и с осъвременяването, което се планува да се прави.

Проектът регламентира типовете пенсионни артикули, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове съгласно насъбраните средства в самостоятелната партида на всеки обезпечен - спомагателна пожизнена пенсия, еднократно или разсрочено погашение.

Предвижда се пожизнената пенсия да не е по-малко от 15 на 100 от минималната пенсия за стаж и възраст от ДОО.

Предлага се и смяна на периода, в който хората могат да вършат смяна в избора на обезпечаване и тези, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 до 2025 година да могат да упражнят правото на избор до една година преди тази възраст.

Този интервал се усилва гладко до 2038 година, когато обезпечаването ще може да се трансформира не по-късно от пет години преди навършването на възрастта за пенсиониране.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР