На първото за годината заседание на Кризисния щаб за борбата

...
На първото за годината заседание на Кризисния щаб за борбата
Коментари Харесай

Изготвя се мониторингова програма за борбата с дървесния корояд

На първото за годината съвещание на Кризисния щаб за битката с дървесния корояд е регистрирано, че продължава осъществяването на признатия кратковременен проект за деяние за незабавно асимилиране на засегнатата от корояди иглолистна дървесина.

На днешното съвещание е осъществен мониторинг на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, на предоставените за рандеман и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна организация по горите към 12 януари т.г., оповестиха от пресслужбата на МЗХГ.
"Наред с всички останали задания, ще работим в тенденция залесяване ", е декларирал заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, представен в известието.

Участниците в щаба са показали направени разбори и мониторинг на подхванатите дейности в горските територии - общинска и частна благосъстоятелност, както и разбор на усвояването на развалената иглолистна дървесина. Основната цел е да се построи идея за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия. Това ще спомогне за още по- действителна картина на биологията му. Проучва се и опцията за закупуване на в допълнение лабораторно съоръжение, както за терен, по този начин и за стационарни лабораторни проучвания.

Взето е решение Държавните предприятия да възнамеряват нужните мероприятия и средства за ефикасна битка и предварителна защита против разпространяването на короядите. Ще бъдат подхванати ограничения за обновяване и на освободените площи след изведени санитарни и насилствени сечи в иглолистни гори. Предвижда се полагане на грижи посредством осветяване на подраста /отглеждане посредством отрязване на нежелани дървесни и храстови растения/ на към този момент обновени по натурален път площи след санитарни и насилствени сечи. Предвижда се още увеличено производството на нужния посадъчен материал от подобаващи дървесни типове, съгласно освободените площи, след извършени санитарни и насилствени сечи. За резултатите от осъществяването ще се рапортува на последващо съвещание на работната група, което ще се състои на 13 февруари 2018 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР