На първо място трябва да спасяваме животите на нашите сънародници,

...
На първо място трябва да спасяваме животите на нашите сънародници,
Коментари Харесай

Тиери Бретон: 1 600 млрд. евро за възстановяването на икономиката, равни права за всички

На първо място би трябвало да спасяваме животите на нашите сънародници, на жителите на Европейския съюз и по-късно на целия свят, тъй като това е една планетарна рецесия. Това е безспорен приоритет.

Искам да подчертая, че нито една страна в света не беше готова за тази пандемия, в това число и Китай, който изиска помощ през януари. Ние се отзовахме и предоставихме такава помощ. Ще спечелим борбата с тази пандемия, в случай че сме единни и солидарни континент с континент.
Първоначално, всяка една страна се занимаваше със спасяването на стопанската система си по-отделно, моята задача като комисар беше да няма вътрешни граници и бариери, които започнаха да се появяват по метод, по който виждаме сега да случва в Съединени американски щати сред обособените щати.
Виждайки всички тези затворени фабрики, можем да заявим, че икономическите последици ще бъдат тежки. По тази причина всички би трябвало да реагират доста по-бързо, в сравнение с през 2008 година ЕЦБ направи това, което е належащо с пакета от 750 милиарда евро. Страните-членки направиха също нужното, с цел да могат банките да отпускат заеми на фирмите, на дребния и междинен бизнес, с цел да има той ликвидност. Но защото ние не знаем, какъв брой ще продължат последствията от тази рецесия, тъй като тя е с несъразмерен темперамент спрямо всички рецесии, които познаваме досега, за това е належащо да имаме доста съществени средства, с цел да посрещнем този интервал.
Но най-важното е да запазим всички страни в тази рецесия. Всички са идентични в тази рецесия както страните от Севера, по този начин и тези от Юга. Нито една от тях, никой не е в положение самичък да финансира възобновяване си, в това число Германия, Нидерландия, Франция. Нито една от тях няма нужните средства, всички те ще би трябвало да теглят заеми. Всяка една от тях би трябвало да тегли заеми при почти идентични условия.
Всеки за себе си не е работещата формула. Първо и главно, тъй като ние сме една интегрирана стопанска система в границите на Европейски Съюз. Това е най-ценното нещо, което притежаваме. Всеки един от нас изнася по към 65% в прилежащите страни. Нашата индустриална и комерсиална верига е изцяло интегрирана. Прави сте, когато казвате, че когато една стопанска система спадне, цяла Европа ще пострада. Ние сме доста интегрирани между тях. Нито една страна не може да се оправи сама. Германия предходната седмица одобри стратегия от 360 милиарда, с цел да финансира възобновяване на стопанската система, само че тя няма едно евро за този проект. И тя ще би трябвало да тегли цялостен заем за тази сума. Така е с Нидерландия, по този начин е с Франция. Всяка една от тях ще би трябвало да вземе заем. Не се намираме в изискванията на рецесията от 2008 година Всеки ще би трябвало да пази личния си бранш.
За да тръгне възобновяване на Европа, ще са нужни 1 600 милиарда евро. Трябва да има един фонд за възобновяване и нито една страна да не бъде зарязана на произвола на ориста.
За всички рецесията е жестока и дълбока. Необходима е взаимност. Погледнете какво се случи с всеки един от нас за 1 месец. Дебати да, само че разделяне – не. Всеки има право да показва своята угриженост, само че към този момент, когато знаем сумата, която е нужна за възобновяване на стопанската система ни, тогава ще намерим нужните способи за деяние. Всичко това би трябвало да го направям дружно.
Важно е да се ползват най-ефективните ограничения. Карантината и общественото уединяване се потвърждават като най-ефективни против разпространяването на ковид на международно равнище. В момента се разисква завръщането на производството на медикаменти в Европейски Съюз, което няма да бъде чак толкоз скъпо поради потреблението на новите индустриални технологии, а даже може да се окаже и по-евтино.
За благополучие в Европейски Съюз ние имаме принадлежности за изхабяване на последствията от рецесията. Нашата система е по-различна от тази в Съединени американски щати, където следим внезапно увеличение на безработицата. Всички страни би трябвало да следват образеца на Германия, която непосредствено наля пари в стопанската система.
След като стопанските системи стартират да се възвръщат, тогава ще стартираме да мислим по какъв начин да връщаме тези задължения. /БГНЕС
———-
Тиери Бретон, еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар. Текстът е част от негово изявление за телевизионния канал LCI.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР