На първо място трябва да опазим живота и здравето на

...
На първо място трябва да опазим живота и здравето на
Коментари Харесай

Лекар: Ти ставаш едва ли не съучастник в убийство, защото поддържаш веригата на пандемията

 " На първо място би трябвало да опазим живота и здравето на българските жители. Единственият ефикасен инструмент към този миг е имунизацията. България има огромния късмет да бъде част от развития свят, да получи най-хубавите ваксини против COVID-19 в света, навреме, в неограничени количества и да ги ползва гратис “.

Това съобщи пред БГНЕС доктор Иван Колчаков, анестезиолог в УМБАЛ " Софиямед “.

Година и половина след началото на пандемията обстановката у нас медикът заключи по този начин:

" В България по принцип не се съблюдават правила. Вторият драматичен факт е последното ни място по имунизация в Европейския съюз, което незабавно ни изведе преди всичко по брой умряли на 1 млн. население. Тези две констатации демонстрират, че всеки народ сърба това, което самичък си е надробил. Не спазваш ограничения и правила, не се възползваш от достиженията на цивилизацията и науката, на способеното мнение на експертите – интернационално и български, като нация, а и като обособени хора и фамилии плащаме доста висока цена “.

" Нещата са ясни, българинът в България правила не съблюдава. Като отиде обаче в Европа или Америка, ги съблюдава, тъй като там има неотменими наказания. Тук няма да приказваме за тирания и за неща, които са отвън закона, само че ще дам един образец. Наскоро бях на европейски конгрес в Гърция, където не можеш да се качиш на ферибот, в случай че нямаш имунизация или PCR тест. Дори не можеш да присъстваш на конгреса. В Германия споделиха следното нещо: Човек, който заболее и не е имунизиран, ние ще го лекуваме хуманно в здравното заведение, само че болнични няма да му бъдат изплатени. В Европа има всевъзможни ограничения, които карат този, който не се преценява с разпоредбите, да заплаща, без да е наложително на пръв взор. В България би трябвало да се научим всеки, който се прави на доста " интелигентен “ да заплаща цената “, счита доктор Колчаков.

По думите му отводът от имунизация против ковид крие риск освен са личното ни здраве, само че и здравето на околните ни.

" Ти ставаш надали не съизвършител в ликвидиране, тъй като поддържаш веригата на пандемията. " Резервоарът “ на хората, които не са имунизирани, е мястото, където се раждат новите варианти. Ние живеем в едно общество, не сме на обособен остров. Има правила на обществото и те би трябвало да бъдат спазвани. Ако не се съблюдават, би трябвало да се заплаща цената на това. В България това не се прави и се заплаща най-високата цена – загуба на човешки живот. Вече имаме над 20 хиляди българи умряли в пандемията от ковид “, акцентира медикът.

Той предизвести, че в следващия пик на болестта лечебните заведения са претъпкани и все по-трудно се намират свободни кревати.

" Освобождаване на кревати в пика има единствено по две аргументи – или излекуван и изписан, или умрял “, съобщи той.

" В Дания към този момент няма ограничения, има минимална заболеваемост, само че всичко към този момент е на цялостни обороти – стопанска система, туризъм, просвета, обществен живот “, даде за образец лекарят, който предвижда здравната рецесия в България да се задълбочи още повече поради ниския % на хората с ваксини.

" Бизнесът трябваше да подтикне работещите на всички места да се имунизират “, счита доктор Иван Колчаков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР