На първо място е доверието на хората в тях, сочи

...
На първо място е доверието на хората в тях, сочи
Коментари Харесай

Учени изтъкват предимства на роботите в общуването

На първо място е доверието на хората в тях, сочи изследване

Човекът е по-склонен да поддържа връзка с роботи, които се преструват, че са хора
(снимка: CCO Public Domain)

Международна изследователска група съумя да открие по какъв начин се трансформира отношението на хората към роботите, според от това до каква степен те се държат като хората. Резултатите от проучването са оповестени в сп. Nature Machine Intelligence.

Екипът, формиран от учени от няколко страни, включително Обединените арабски емирства, Съединени американски щати и Германия, потърсил отговори на въпросите: Какво се случва, в случай че хората просто не виждат, че приказват с робот? В този случай машината ще провокира ли същото доверие като към човек?
още по тематиката
Изследването е извършено измежду близо 700 участници, които били „ сложени ” в изискванията на така наречен „ алтернатива на пандизчията ”: те трябвало да изберат с кого ще са по-склонни да си сътрудничат – с човек или с изкуствен интелект.

Резултатите сочат, че хората са по-склонни да поддържат връзка с хора или роботи, които се преструват, че са хора. До това умозаключение се стига след пробен тест, при който ботовете се показват в връзката с хората като същински човек.

На базата на резултатите може да се допусна, че при помощните услуги за обслужване на клиенти, роботите могат да са доста по-ефективни, в случай че им бъде разрешено да се маскират като хора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР