На първо четете Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна

...
На първо четете Народното събрание прие бюджета на Националната здравноосигурителна
Коментари Харесай

Парламентът одобри на първо четене бюджета на НЗОК

На първо четете Народното събрание одобри бюджета на Националната здравноосигурителна каса с 120 гласа „ за “, 88 „ срещу " и нито един въздържал се. Против гласоподаваха депутатите от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

По време на дебата в пленарна зала опозицията още веднъж подлага на критика разпределението на парите за здраве за следващата година, макар че те нарастват с близо 400 млн.лева.

„ Колкото и милиона да е повишен бюджета на НЗОК - не могат здравните експерти да бъдат съответно заплатени “, съобщи проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия по време на дебата. От парламентарната естрада той разкритикува и внезапното понижаване на парите за лекуване на български жители в чужбина и разгласи, че левицата няма да поддържа бюджета на здравната каса за 2020 година.

Още по-остра в изявлението си беше доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи. „ Отново се натъкваме на едно дежа вю. Нов бюджет, остарели затлачени проблеми и няма очаквания през тази година те да бъдат решени. Могат да бъдат употребявани доста названия на този бюджет. Бюджет на отдалечаващата се промяна, на безхаберието и възходящите разноски. Бюджет на купеното време на мира от ръководещите ", сподели Джафер.

" Утвърждава се наклонността общинските лечебни заведения да бъдат без хоризонт и без да има вяра за подсилване на регионалните лечебни заведения. Утвърждава се и идната наклонност надлимитната активност да не бъде заплащана и сега касата да бъде сложена в обстановка да разсъждава по какъв начин да заплаща лихвите по правосъдните каузи, които лечебните заведения завоюваха. Утвърждава се още една наклонност и тя е устойчива. Повишаването на средствата, които се неизплатени, които изискуем на непознати лечебни заведения. Да, бюджетът е резистентен с тези устойчиви трендове ”, продължи да подлага на критика доктор Джафер.

В отбрана на избраните за здраве пари за идната година по време на дебата се изрече доктор Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Той уточни, че разноските по бюджета на НЗОК се усилват с 394 млн. лева по отношение на 2019 година, а повишаването на средствата за първичната здравна помощ е с 19 млн. лева

" В последните десетилетия в България и в международен мащаб разноските за опазване на здравето нарастват доста по отношение на достиженията в региона на медицината. Българските жители получават всички достижения в региона на медицината ", сподели той и акцентира, че нашите сънародници имат по-добър достъп до медицински услуги спрямо други европейски страни. Според него България е една от дребното страни в Европейски Съюз, която има толкоз изчерпателен здравен пакет.

" В същото време няма листа на чакащите. България е една от четирите страни в Европейски Съюз, която вкарва навреме новаторски лекарствени артикули, колкото и да са скъпи. Това също не би трябвало да забравяме ”, уточни той.

Малко преди гласуването министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пък съобщи, че всяко едно по-рязко придвижване би довело да безпорядък и комплициране в здравната системата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР