На първо четене парламентът отмени машинното гласуване на местни и

...
На първо четене парламентът отмени машинното гласуване на местни и
Коментари Харесай

На първо четене парламентът отмени машинното гласуване на местни и парламентарни избори

На първо четене Народното събрание анулира машинното гласоподаване на локални и парламентарни избори. За инициираните от ръководещите промени в Изборния кодекс гласоподаваха 122 народни представители от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ", а срещу бяха 92 депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, както и четирима от " Обединените патриоти ". Въздържа се един депутат.

Основните претекстове за анулация на машинното гласоподаване на ръководещите са, че то е скъпо - до 59 лв. на глас, а отчитането на резултатите от вота - комплицирано. Според ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова за локалните избори тази есен ще има 265 типа бюлетини за кмет на общини, още толкоз - за общински съветници, както и 3187 бюлетини за кметове на кметства. Ако има машинно гласоподаване, протоколът би бил над 10 метра, като по думите й се чакат и некоректности по отразяването на преференциален избор за общински съветници. По-притеснително обаче било, че на една машиони през целиния избирателен ден биха могли да гласоподават единствено към 156 души.

" Има риск от загуба на доверие в изборния развой, както и риск за бъдещия локален избор. Държим да се произведат избори с законен резултат ", сподели Дарикова. Тя прикани за поддръжка на законопроекта и публичен спор за машинното гласоподаване.

Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, чиито депутати не се записаха за кворум при започване на съвещанието, още веднъж опазиха позиции срещу анулацията на машинното гласоподаване. Според социалисти Филип Попов при машинното гласоподаване недействителните бюлетини са нула и се подсигурява почтеност на вота, а желанието на ГЕРБ да го анулира за локалния избор свидетелства за предпочитание партията на Бойко Борисов да манипулира идните избори. " Машинното гласоподаване не е панацея за всички недъзи на изборния развой, само че ние би трябвало да го имаме ", сподели зам.-председателят на парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " Крум Зарков, като прикани ръководещите да не се въртят в кръг.

Зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев разгласи, че партията му продължава да натсоява за машинно гласоподаване, при което страната да закупи машините, както и за машинно броене на бюлетините, с цел да няма неточности в протоколите. Той даде да се разбре, че Движение за права и свободи е подготвена на отстъпка - на идните локални избори да няма машинно гласоподаване в 6 хиляди секции, както предложи и е записано в в този момент настоящото законодателство, само че не и за цялостна анулация. " Вие сте пред неприятна вероятност. Искате да запазите ръчното преброяване в секционните комисии и да приемете всички недостатъци, които се случват там за вас ", сподели Цонев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР