На първо четене народните представители приеха законопроект, с който подуправителят

...
На първо четене народните представители приеха законопроект, с който подуправителят
Коментари Харесай

На първо четене: Парламентът премахна срока за избор на управител на НЗОК

На първо четене народните представители одобриха законопроект, с който подуправителят на НЗОК краткотрайно ще извършва длъжността на шеф на Националната здравноосигурителна каса, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

Решението бе гласувано със гласа 118 " за ",  64 " срещу " и 0 " въздържал се ". 

" Възраждане " и " ИТН " обявиха, че ще създадат ремонти сред първо и второ четене, с което де факто не разрешиха на Народното събрание да гласоподава законопроекта и на второ четене. Така НЗОК остава без законен шеф. 

Депутатите обаче одобриха редуциране на периода за разглеждане на законопроекта на две четения на три дни. По този метод още в сряда ще могат да гласоподават законопроекта и по този начин подуправителя на Здравноосигурителната каса да може краткотрайно да извършва управническите функционалности. 

Подуправителят на НЗОК ще заема длъжността на шеф, до момента в който не бъде определен нов. 

Припомняме, че във вторник депутатите не съумяха да излъчат нов началник на регулатора. Единствената кандидатура, която беше прегледана в пленарна зала, бе тази на проф. Жени Стайкова, издигната от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ". Тя бе подкрепена с едвам 59 от гласовете на народните представители. 

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за шеф на НЗОК Иванка Динева се отхвърли от присъединяване в процедурата часове преди тя да бъде прегледана в зала. Мотивите за отдръпването бяха " персонални аргументи ". 

Андрей Чорбанов от " ИТН " съобщи, че НЗОК би трябвало да има законен шеф и съобщи, че ще създадат предложение сред първо и второ четене в законопроекта. 

" Националната здравноосигурителна каса и здравната система са сега според от разбирането на ръководещите кой да бъде техният избор. Ние знаем добре, че бъдейки дребна група няма по какъв начин да упражним какъвто и да е ментален гнет върху Народното събрание ", съобщи Чорбанов. 

Според него неналичието на закрепен период за това какъв брой време може да продължи да ръководи остарелият ръководител постанова въвеждането на публицистични ремонти сред първо и второ четене. 

Костадин Ангелов от ПГ на ГЕРБ-СДС съобщи, че в случай че това се случи, НЗОК ще продължи да бъде без шеф, откакто през вчерашния ден изтече мандата на досегашния. 

" Ако този метод, който сега оферирате - да има предложения за гласоподаване сред първо и второ четене, това значи едно - Националната здравноосигурителна каса е без шеф от 13 юли 00:00 часа. Това значи,ч е няма кой да подписва и разплаща всички тези средства, които са нужни, с цел да стигнат до лечебните заведения, до зъболекарите, до фармацевтите, до лечебните заведения, до всички договорни сътрудници, общопрактикуващи лекари, до всички лекари, които работят в извънболничната здравна помощ в системата на ДКЦ-тата ", съобщи Ангелов. 

Бившият министър на опазването на здравето направи предложение поправката, която предлага Чорбанов, да бъде входирана в поправката на закона през днешния ден, която ще бъде обсъждана в новия законопроект, а този през днешния ден да бъде признат, с цел да се избегнат проблеми във действието на здравната система. 

Тошко Йорданов съобщи, че за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е по-удобно шефът на НЗОК да е безсрочно на този пост. Според него е трябвало да се избере нов шеф, когато е имало опция за това. 

" Постоянно ние приспособяваме законите, нормативните документи към наложената обстановка. Допуснали сме редица държавни органи да бъдат нелигитимни. Техните ръководители, техните сформира да бъдат нелегитмни заради изтекли периоди и мандати, а някакви болшинства през всичките тези години не са избрали техни навременни заместници ", сподели още Андрей Чорбанов. 

Костадин Ангелов отговори на депутата от " ИТН " с пояснение за това, че политиката би трябвало да излезе от това решение. Според него при гласуването на правила за шеф на НЗОК може да се разискват всички оферти. 

От ПП-ДБ видяха в развилия се спор " опит за парламентарнопредставен тероризъм " върху здравната система: " Липсата на опция да се изпълнява и подписват актовете на Здравноосигурителната каса ще сложи всички пациенти под риск. Това не е за безконечен период, а за напълно дефиниран период ", съобщи Александър Симидчиев. 

От " Възраждане " също поискаха да създадат публицистични ремонти сред първо и второ четене, блокирайки по този метод опцията подуправителя на НЗОК да извършва краткотрайно длъжността на шеф. Те упрекнаха ГЕРБ-СДС в това, че са свалили шефа на НЗОК в края на 48-ото Народно заседание, без да се съобразят със периодите за избор на нов подобен. 

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия упрекна ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, че не са подкрепили кандидатурата им, когато е имало опция за това. 

" Във вторник имаше точка за избор на шеф. Имаше и претендент на тази естрада, който ви приказва 10 минути какво ще направи и никой от вас не сподели една дума от това, което тя сподели, че е неверно ", съобщи Георги Свиленски.

Движение за права и свободи бяха безапелационни, че ще дадат законопроекта на Костадин Ангелов. Джевдет Чакъров изясни, че чакат голям брой лица, които имат потребност от лекуване и по тази причина не би трябвало да се бави процедурата. 

" Дебатът през днешния ден се измества в друга посока. Всички знаем, както към този момент беше посочено, че чакат доста деца, които чакат лекуване в чужбина. Трябва да действа системата, би трябвало да има законно. Колегите, които приказват за отговорност и безнаказаност, би трябвало да има правносубектност в дейностите на този, който съставлява тази сериозна институция - НЗОК ", съобщи Джевдет Чакъров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР