На първо четене - депутатите приеха задължителната детска градина за

...
На първо четене - депутатите приеха задължителната детска градина за
Коментари Харесай

Задължителна предучилищна подготовка и за 4-годишните

 На първо четене - депутатите одобриха наложителната детска градина за 4-годишните. Това е записано в новия Закон за предучилищното и учебно обучение.

Досега наложителната предучилищна подготовка започваше от 5-годишна възраст. Данните демонстрират, че над 90% от тези деца са обхванати от системата. За съпоставяне - броят на 4-годишните, посещаващи градини без да е наложително, е по-малък - към 78%.

Друга, записана в закона смяна визира онлайн образованието. То ще се ползва постоянно когато за учениците е невероятно да участват в класните стаи - освен при изключително състояние като с ковид, само че и при грипни, дървени ваканции или при мощно замърсяване на въздуха.

Затяга се и контролът по отношение на учебните настоятелства, тъй че всички събрани пари да стигат в действителност до учебните заведения. Причината за тази смяна са сигнали за чести злоупотреби с финансови средства. Ще бъде регламентирано и опазване на парцелите на учебните заведения, в случай че те се закриват или преобразуват.

Децата, тръгнали по-рано на градина се оправят по-добре в учебно заведение - по този начин от министерството обясниха решението си за наложителна предучилищна за четиригодишните.

" Колкото по-дълго са посещавали детска градина, толкоз по-високи са достиженията им ", съобщи зам.-министърът на образованиетои науката - Таня Михайлова.

Държавата ще подкрепя обществено слабите фамилии, освобождавайки ги от такси. Решението срещна опозиция от опозицията.

" Да си го кажем непосредствено и ясно - българското болшинство сега ще би трябвало да заплаща за това да вкара една част от малцинството за най-елементарното нещо -  да се научат да водят обикновен диалог на български и да имат обикновени хигиенични привички ", сподели Иво Христов от Българска социалистическа партия.

От трибуната се чуха претенции детските градини да са безвъзмездни за всички деца.

" Като първа стъпка може да се одобри един таван, който е еднакъв на междинния приход за страната - условно 600 лв. на член от фамилията. Ние сме подготвени на спор още от идната година да бъде осъществен този предел за поддръжка ", уточни Милен Михов от " Обединени патриоти ".

Част от шефовете приветстват концепцията за наложително потегляне на градина на четири години, само че признават, че дефицитът тук-там ще е сериозна спънка. В столичната детска градина " Брезичка " тази година са приели две групи четиригодишни. " Със сигурност има искащи за още най-малко две групи. Искрено се надявам, че това ще подкрепи повече градежа на детски градини и ще можем да приемем всичките деца, които са навършили четирири години ", разяснява шефът на ДГ " Брезичка " Иванка Харбалиева.

За да се оправят с предизвикването огромните градове като София ще имат гратисен интервал от три години, с цел да съумеят да обезпечат места за всички деца. Директорите успокоиха родителите, че наложителна предучилишна подготовка не значи учебници и изпити за най-малките.

" Това, което детето учи, то го учи под формата на игра и това не е нещо друго от преподаване на материала до момента. Ние следваме просветително наличие, което се сервира благодарение на познавателни книжки - тези книжки за 4-годишните ще бъдат безвъзмездни ", сподели Иванка Харбалиева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР