На първи ноември тази година, руският президент Владимир Путин подписа

...
На първи ноември тази година, руският президент Владимир Путин подписа
Коментари Харесай

Русия се разкачи успешно от Интернет

На първи ноември тази година, съветският президент Владимир Путин подписа така наречен „ закон за суверенния съветски Интернет “ – мярка, която съгласно нейните вносители, би трябвало да обезпечи естествената работа и интернет съгласуваност в съветското пространство и сигурността на сериозната инфраструктура, която разчита на мрежова съгласуваност, при положение на офанзива извън или друга непредвидена обстановка. Започнали като единични проби по-рано този месец, в понеделник се състоя и основния тест по „ изключване “ на Русия от WWW, предава ZDNet.

Провеждани от Министерството на цифровото развиване, връзките и всеобщите връзки, учението е подкрепено, както от държавни организации и служби, по този начин и от самостоятелни компании, интернет компании и компании за киберсигурност, сред които „ Лаборатория Касперски “ и Group-IB.

„ Целта е била да се види, дали националната интернет инфраструктура – известна в самата Русия, като „ РУнет “ – би могла да функционита без достъп до световната DNS система и външен интернет “, изяснява Каталин Чимпану от медията. „ Интернет трафикът е бил пренасочен в самата страна, създавайки от съветския Рунет, най-големия в света интранет “.

Самите управляващи не споделят доста за същността на самите учения и проби, както и резултатите от тях, заключавайки общо взето, че те са били сполучливи.

Самият закон беше признат с дълбоки запаси от доста от интернет доставчиците в Русия, заради множеството затруднения, които биха произтекли от плануваните ограничения, а някои от тях непосредствено декларират, че политиците за следващ път показват, че не схващат по какъв начин работи Интернет.

Една от най-спорните ограничения в законовата мярка е условието към оператори и снабдители да конфигурират DPI-оборудване към входно-изходните точки, обслужващи техните клиенти. И отвън спекулациите за това по какъв начин страната демонстрира, че е чела „ 1984 “, прагматичната рецензия от мнозина се заключава, че това условие може да оскъпи доста достъпа до Интернет на руснаците, а и може да докара до нежелани забавяния и други механически произшествия.

„ Разполагането на DPI съоръжение ще донесе със себе си огромни загуби за бюджета. Освен това, лъвския къс от всичко това ще бъде стихотворец от самите интернет оператори и снабдители. И тези загуби ще бъдат обезщетени от бизнеса за сметка на клиентите, увеличавайки цената на интернет услугите, премахвайки актуалните безлимитни проекти, където ги има или понижавайки качеството на сигнала “, уверен е Артьом Козлюк от Пиратската партия на Русия и началник на плана „ Роскомвобода “.

Но има и друга страна в обстановката, която съгласно Козлюк не би трябвало да се подценява.

„ Напомням, че Роскомнадзор ще получи пълномощия за маршрутизация на трафика и по този метод това ведомство ще може да дава разпоредби в какви случаи и по кое време да се пренасочва интернета, в случай че дадена обстановка бъде счетена за заплаха за националната сигурност. Блокирането на Интернет в районите ще става все по-често събитие, само че по кое време ще стартира да се случва това, към момента не е известно. Това зависи от политическата обстановка “, заключава той.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР