На първи май Пени Мордънт стана първата жена секретар по

...
На първи май Пени Мордънт стана първата жена секретар по
Коментари Харесай

Жени управляват най-големите бюджети за отбрана в Европа

На първи май Пени Мордънт стана първата жена секретар по защитата във Англия. Тя ще ръководи бюджет от 47 милиарда $ на година. С нейното назначение шестте най-големи военни бюджета в Европа се ръководят от дами, написа Quartz.

Франция отделя най-вече средства за защита в блока - 59 милиарда $ през 2018 година, изчислени от Международния институт за проучване на мира в Стокхолм, който следи световните военни финансови потоци.

Обединеното кралство заема второто място, следвано от Германия, Италия, Испания и Холандия. Десетата по мярка на бюджета си за защита в Западна Европа - Швейцария също е назначила жена на поста. Виола Амхърд поема ръководството при започване на тази година.

Международният лист с дамите, заемащи управнически постове в защитата, демонстрира, че доста страни са дали своят вот доверие на дамите още в предишното. Норвегия, да вземем за пример, е избирала единствено дами за поста на министър на защитата в интервала от 1999-2017 година. Съвсем неотдавна тази отговорност е трансферирана на мъжете.

Испания също е имала три дами, управлявали защитата на страната. Първата от тях е Карме Чакон, която поема поста през 2008 година по време на бременността си. Тя умира на 46 година поради проблеми със сърцето.

Съединени американски щати, чийто бюджет за защита е 600 милиарда $ и Китай с 250 милиарда $ до момента не са назначавали жена да ръководи военните въпроси.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР