На първата целодневна конференция „Златните сърца говорят“ организаторите на едни

...
На първата целодневна конференция „Златните сърца говорят“ организаторите на едни
Коментари Харесай

Конференция „Златните сърца говорят“ събра представители на социално отговорния бизнес

На първата целодневна конференция „ Златните сърца приказват “ уредниците на едни от най-успешните дела споделиха опита си от акциите, които са организирали. Макар тематиката за корпоративната обществена отговорност (КСО) към момента да не е доста известна и да се счита, че не е хубаво да се споделя за направеното положително, участниците обориха това факсимиле и тематиката провокира доста размишления у цялостната с мениджъри зала. Събитието се провежда за първи път като надграждане на 6-тите годишни награди „ Златно сърце “ за щедрост и КСО на списаниe Business Lady, Business Lady Club и списание Bulgaria Business Review.

Ето какво споделиха представителите на конференция „ Златните сърца приказват “в 3-ти и 4-ти панел.

Даниел Делибашев, създател на фондация „ Усмивка за Африка” – за Африка:
„ Колкото по-малко съм имал в живота, толкоз по-щастлив съм бил”. В момента българският стандарт вижда щастието в имането на материални движимости, а това надалеч не е по този начин. Щастието, усмивките, насладата – ще ги видите на всички места, у децата в Африка. Разбираш, че изцяло чужд човек може да се трансформира в източник на благополучие, когато не познаваш какво е прегръдката на родител. Тези неща карат човек да премисли живота и това, което го прави благополучен. Това, което получаваме от тези деца ни прави не по-малко щастливи, кой и с какви пари може да си купи сходно отношение?! Говорим за отговорност на бизнеса, само че зад всеки бизнес стоят действителни хора, с усеща, ползи и правила. Корпоративната политика може да се употребява за смяна на света, в който живеем, в неговото преобразяване в едно по-добро място.”

Ивелин Михайлов, изпълнителен шеф на „ Тогедър България”
:
„ Хубаво е да знаем какво значи, да обичаш родината си и да бъдеш патриот. Силните хора са положителните хора, постоянно ще оказват помощ, имат огромно сърце. Често объркваме национализма със слабите хора, които се крият зад това разбиране, това са кресливите хора, които съумяват да изкривят смисъла на понятието патриот. Хубавото е, че по света има доста народи, всяка със своите специфики и характерности. Как се възпитава у децата обич и състрадание – още от ранна детска възраст детето се учи да обича и цени родителите си, фамилията, с развиването и възрастта - приятелите си, народа си, света... В тази връзка – една организация е толкоз слаба, колкото едва е най-слабото й звено. Това е причина за силата, както на институциите, по този начин и на национално равнище. Нека се обединим към националното ни съзнание и интерес – то прави чудеса и работи пъклен мотивиращо. Ако ние възпитаме едни хора, които имат национално схващане и принадлежност, то възпитаваме в тях полезности като корпоративна принадлежност, фамилна принадлежност, преданост и партньорство. На моите деца се стремя да изградя среда от хора, които могат да му подадат ръка в сложни моменти – това е нацията. Нека се сплотяваме.”

Арх. Пламен Мирянов, Фондацията “Нашият дом е България”
приказва за християнския и древен смисъл на даряването и добротворството. Божественият принцип е, че когато даваме, ни се връща обилие. „ Висша цел е да осмислим гениите, които имаме и да ги развиваме и ги раздаваме на света. По този начим мислим за общото цяло, а не за нашите персонални ползи. Хората, които дават, са по-силни и енергични, те се хранят от насладата на хората, на които са помогнали. Като проектант, бих желал да споделя, че във всяко изкуство, в което отдаваме гения си, би трябвало то да служи на обществото, а не на нашето его. За да даваме безусловно, не би трябвало да сме пристрастени към материалното.
Добре е да раздаваме рационално, доста хора желаят да подаряват, само че се разпръскват в доста цели.
Има нещо, което се назовава „ непоисканото положително “. Това значи, че не би трябвало да даваме на хора, които не са поискали помощта ни, тъй като по този начин ние постановяваме нашето предпочитание върху тяхната воля. Също по този начин и да внимаваме на кого даваме, тъй като има доста хора, които злоупотребяват с нашите положителни сърца, и по този метод ние се трансформираме в хора, които подкрепятлъжци или хора, които не могат да ръководят средства и колкото и да имат, ги губят. По-добре на такива хора да споделим познания опит, съвет, в сравнение с да им дадем една лодка, по-добре да ги научим по какъв начин да я вършат сами. Нематериалните блага са най-ценните, които би трябвало да дадем – любовта, времето, отношението, грижата, състраданието, препоръките, знанието си..., тези блага, които не са материални. “

Мария Дойчинова, ПР Мениджър - ЧЕЗ България:

„ Върнахме се към дуалното образование, тъй като бизнесът изплака, че няма кой да работи. Ние бяхме една от първите компании, които се причислиха към плана „ ДОМИНО”. Ползите от дуалното образование са за личността (ученика - покачват образованието си; получават специалност, трудови привички и опит ; получават стипендия/ заплащане за труда си; подписват трудов контракт и поставят начало на бъдещата си кариера), за компанията (за работодателите - подсигуряват осъществяването на стратегическите си цели; основават своите бъдещи фрагменти – подготвени, стимулирани и ангажирани; обезпечават професионална приемственост; вземат участие в създаване на образователните програми) и за обществото (намалява младежката безработица; разпространява се професионалното образование; построяват се персони, които остават в България; вземат решение се в дълготраен проект демографските проблеми на обществото).



Корпоративната обществена отговорност (КСО) е стратегически управнически модел, друг от благотворителността, спонсорството и филантропията. Същността на КСО е доста повече от «даряване на пари» за Коледа и Великден. Цели основаване на добавена стойност освен за организацията, само че и за всички заинтригувани страни. Доброто ръководство на КСО изисква слагането на ясни цели и тяхното отчитане. Ключови детайли в корпоративната обществена отговорност са прозрачността и отчетността.”

Ваня Ананиева, Основател и притежател на Езикови учебни заведения " Интелект " и Георги Малчев, Управител на xplora.b g:
Георги Малчев – „ Какво вършат хора като мен? – изпълнителни шефове, които тичат. Може да не станат номер 1, само че са подготвени да тичат. Как да създадем една акция национално значима? „ Капачки за бъдеще”. Трябва ни нещо, което да отключи реакция, откакто към този момент имаме предпочитание да създадем нещо свястно. Можем да обвържем и с награди. Хората или вършат нещо или не вършат – би трябвало да имаме цел, по-късно да планираме реакцията на хората, минава през аудиторията, какво е нашето обръщение, по какъв начин ни възприемат хората, какви канали използваме, какъв брой постоянно. Когато сме достигнали точната публика, идват и резултатите. Например „ Предай нататък” работи по този метод – стартирахме с дребна публика и една работилничка, а в този момент акцията е голяма. Работилничката е нашият канал. Споделяйте, когато вършиме положително – това поражда положително, тъй като увличате хората след себе си.”
Ваня Ананиева – „ Връщайте се още веднъж при хората, на които сте помогнали. Те ви чакат! Споделяйте и предавайте нататък! “

Ники Кънчев, ТВ водещ показа от своята процедура по какъв начин да привлечете вниманието на медиите и известните лица в поддръжка на идеята на компанията Ви:
„ Не е нужно да си компания, не е нужно даже да даряваш пари, с цел да окажеш помощ.
Не подценявайте медиите – изключително ТВ, радио, уеб сайтове. Има хора, които считат, че за направеното положително не би трябвало да се приказва. Но в противен случай, това е метод да се комуникира идеята, без да се фукате с това, несъмнено, и да я извършите разпознаваема, да доближи до други хора, които се вълнуват от нея и да реализира в последна сметка идеята позитивния си резултат. “

Тодор Терзиев, Управител на Корпоративна Социална Отговорност ЕООД :Можеш да получиш всичко, което искаш, в случай че първо окажеш помощ на задоволително други хора да получат това, което те желаят!
„ Един от стадиите през, които мина КСО, е маркетингът с идея, само че той е нещо спорадично и хората започнаха да го одобряват като двуличен. Хората са склонни да изберат един бранд пред различен, който е зает, обществено виновен, с ясна отчетност и бистрота. Това са условията на актуалния консуматор.
Има ли опция да има неприятна КСО? Трябва да внимаваме 1. КСО да е в сходство с нашата активност (например избрали сме за КСО екология, само че в това време бизнесат ви е произвеждане на найлонови торбички, с които замърсявате); 2. Как разпространяваме нещата или неналичието на разпространение (едно популистко изявление може незабавно да обърне акцията като лицемерна).

Д-р Сибила Маринова, Началник на Отделение анестезиология и интензивно лекуване при МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” гр. Велико Търново приказва за висшето достойнство да дариш живот посредством донорството на органи. „ Когато тематиката е непозната, с нея може да се спекулира. Темата за донорството е стряскаща. Не можем да приказваме за донорство без да приказваме за гибелта. Има случаи, при които можем да надлъжем гибелта и това е, когато се трансплантира орган на нуждаещ се човек от подобен с мозъчна гибел. Проблемът в България с донорството е, че се заявява единствено отвод от донорство и при гибел си донор по хипотеза, само че в действителност тогава, не ти, а околните ти би трябвало да дадат единодушието си. Затова ние организираме разяснителна акция измежду учениците, които не са обременени, с цел да може този въпрос да доближи до фамилиите и да бъде разискван в тях, тъй че при гибел околните да знаят какво е желанието на умрелия. “

Милена Златкова, Радио водещ " Тройка призори "
приказва по какъв начин да изберем “своята” идея и хора, на които да се доверим.
„ Клишето, че благотворителността би трябвало да е скромна, тиха, не е правилно, тъй като то не пали никого. Вашият образец повлича крайник и основава у цялото общество чувство за резистентност. Когато избирате идея, вие би трябвало да деянията резистентност и да наблюдавате прецизно за усвояването на средствата, да отдлите време да я изберете. Трябва да си проличава, че от сърце и с резистентен интерес сте се заели. Изберете идея, която може да наблюдавате от началото до край. Задайте си въпроса „ Успя ли да окажеш помощ? И да отделите време за нея. Когато помагаш, би трябвало да си проличава и уважението – ограмотете се по тематиката. Проучете колегата си за идеята, какви са претекстовете му, с цел да не бъде злепоставено името ви след това. Защо са положителни Неправителствени организации – те познават в дълбочина казуса, те имат опита, времето, мрежата от контакти, предизвикват промени на наредбите. Присъствието на дарителството в медиите не е в рубрика реклама, изисквайте имената ви да бъдат оповестени. “
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР