На първа среща в парламента ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната се

...
На първа среща в парламента ГЕРБ-СДС и Продължаваме Промяната се
Коментари Харесай

След срещата ГЕРБ-ПП: Експертни групи в парламента ще работят по бюджета

На първа среща в Народното събрание ГЕРБ-СДС и " Продължаваме Промяната " се схванаха експертни групи да работят по бюджета за следващата година, осведоми Българска телеграфна агенция. Ще бъдат поканени и представители на Министерството на финансите и на държавното управление, както и на други парламентарни групи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова благодари за градивния звук на диалога с " Продължаваме Промяната " и изрази вяра дружно да образуват работни групи по другите цели и да привлекат и представители на други парламентарни групи, тъй като, по думите ѝ, бюджет или антикризисни ограничения се одобряват с необятно болшинство.

Съпредседателят на " Продължаваме Промяната " (ПП) Кирил Петков разяснява, че полемиката е довела до един общ резултат - да седнат специалистите и да работят по бюджета. Той сложи въпроса дали, в случай че стигнат до единодушие по общите цели, дружно ще поддържат декларацията на Политическа партия, може би с другите парламентарни групи, за внасяне на бюджет за 2023 година Заради разлики по рамката и вероятните параметри, Десислава Атанасова предложи различен метод - първо да работят експертните групи и тогава да вземат решение.
Търсене на консенсус, а не диалог за коалиция
В началото на диалога от ГЕРБ-СДС, основатели на срещата, заявиха подготвеност за търсене на консенсус. От " Продължаваме Промяната " означиха, че това не е диалог за поддръжка на първия мандат, само че показаха подготвеност за разговор по политики.

Според нас е редно в оптимално необятен консенсус да търсим благоприятни условия България да се възвръща от рецесиите, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Бихме желали тази среща да е метод да покажем на обществото, че можем да приказваме без опорки, клишета, заклинания - градивно и съответно, уточни тя.

Нека това да бъде първата ни среща, на която първо ще изразим базов консенсус по другите цели и след това да работим в по-широки или тесни експертни групи, които ще изчистят кое е допустимо и кое не, без да оставяме встрани тематиката за обществената политика, за поддръжката на българите през идните тежки зимни месеци, за възрастните хора, предложи Атанасова.

Според ГЕРБ-СДС всички тези тематики би трябвало да минават през призмата на това какво е допустимо да се направи със Закона за държавния бюджет и на каква цена. Има две благоприятни условия: едната - водеща да е точката, записана в целите на Политическа партия, за 3 на 100 бюджетен недостиг, втората е да подкрепим в оптималната степен обществените ограничения, само че ни би трябвало в средносрочна прогноза какво ще коства - нови задължения или всички дружно да се оправим с провокациите пред България, изясни Атанасова.

Това не е диалог за поддръжка на първия мандат, не желаеме да ви даваме неверни упования, съобщи съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков при започване на срещата с ГЕРБ-СДС. Той уточни, че няма да поддържат първия мандат, само че необятният състав, в който са пристигнали на диалога, демонстрира волята им като градивна съпротива да работят по този начин, че същинските решения да се случат.

Съпредседателят на Политическа партия уточни, че целите им могат да се обособят в четири групи - нарастване на приходите и обществена политика, сигурност, облекчения за бизнеса и фискална дисциплинираност, антикорупционно законодателство и външна политика. По думите му, в случай че се сложат верните стопански параметри, 16-те политики са в синхрон, без да вършат компромис сред бюджетна рамка и недостиг от 3% и опцията за всички обществени заплащания, които са заложили.

Кирил Петков уточни, че бюджетът за 2022 година извършва идеално ролята си за тази година, само че няма по какъв начин остарял бюджет да извършва същата роля за идната година, тъй като икономическите параметри се трансформират, има инфлация, минималната заплата през 2023 година би трябвало да се усили.

Най-важната поддръжка за България в този миг е решение на политическата рецесия, сподели в отговор ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Не възприемаме този диалог като диалог за поддръжка на държавно управление с първия мандат или като съдружно държавно управление сред Политическа партия и ГЕРБ, в този смисъл не сме с неверни усещания от тази среща, съобщи Десислава Атанасова.
Бюджетът за следващата година
Нека дружно да призовем служебния кабинет да внесе същински закон за бюджета, без значение какъв е, моли съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Асен Василев. Ние в полемика можем да седнем и напълно отговорно да подходим, тъй че да подсигуряваме три % недостиг и да подсигуряваме, че няма да стане драматизъм в разходната част на бюджета, уточни той.

Пред нас не стои изборът бюджетна дисциплинираност или обществен пакет, а по-скоро следва изборът какво още в обществения пакет да включим, с цел да достигнем три % недостиг, означи Асен Василев. Според него за следващата година Брутният вътрешен продукт ще е с към 30 милиарда лева по-висок, от този, заложен в актуализацията, която е призната от Народното събрание. Този спомагателен Брутният вътрешен продукт от към 30 милиарда лева води до спомагателни доходи от към 11 милиарда лева, уточни Василев.

Според него с сътрудниците му в Народното събрание, които са работили по бюджет, би трябвало да седнат и да огледат доста деликатно както макрорамката, по този начин и какво е допустимо. Това, което реалистично се възнамерява, а не суперконсервативно, в действителност ще ни разреши да се случат и разноските за сигурност, и учителските, и лекарските заплати, и общественият пакет, и това няма да докара до някакви бомбастични дефицити, разяснява Асен Василев.

В отговор на презентацията на Политическа партия, някогашният финансов министър Кирил Ананиев сподели, че от ГЕРБ-СДС също имат такава презентация, само че, за жалост, някои от индикаторите на макроикономическата прогноза се разграничават, като Брутният вътрешен продукт, недостиг и външен дълг. Това би трябвало да седнем на масата и да го уточним, уточни и Ананиев.

Той изрази задоволство, че и двете страни одобряват градивното предложение след тази първа среща да продължат експертните диалози, с цел да се уточнят макроикономическите и бюджетни индикатори, които ще дадат отражение в бюджета за 2023 година и в един средносрочен интервал от време.

Можем да притеглим и останалите представители на политическите сили в Народното събрание, да се обединим върху рационалното, нито мощно консервативното, нито популисткото, с цел да можем да приемем един реален бюджет, който да бъде изпълнен и който да реши в тази сложна обстановка проблемите на хората и на бизнеса, само че в това време да стартираме да възвръщаме финансовата непоклатимост на страната и надлежно да се върнем към фискалните правила, добави Ананиев.

В началото на срещата и от ГЕРБ-СДС, и от " Продължаваме Промяната " показаха съболезнования на околните на починалия през вчерашния ден граничен служител на реда при осъществяване на служебния си дълг.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР