На парламентарните избори тази седмица чешките избиратели изглежда са готови

...
На парламентарните избори тази седмица чешките избиратели изглежда са готови
Коментари Харесай

Андрей Бабиш ще е по-малко главоболие за Брюксел от Орбан и Качински

На парламентарните избори тази седмица чешките гласоподаватели наподобява са подготвени да поверят управлението на страната на милиардера Андрей Бабиш, популистки водач, прочут с острия си език и подготвен да се опълчи на Брюксел, само че необременен с идеологията, довела до съществени различия сред Полша и Унгария с Европейския съюз.

Бабиш е сравняван с американския президент Доналд Тръмп поради антисистемните си послания и с някогашния италиански водач Силвио Берлускони поради притежаваните от него медии. Известен е с нападателния си жанр на преговаряне и скептичните си възгледи за евроинтеграцията.

Лоялен външнотърговски представител по времето на комунизма, 63-годишният Бабиш построи по-късно бизнес империя. Сега той има компании от хранително-вкусовата и химическата индустрия, най-големия вестник и най-голямата частна радиостанция в Чехия. Бабиш се дистанцира от десни консерватори като полския Ярослав Качински и унгарския Виктор Орбан и следва курс, лишен от твърдолинейни политически възгледи като Орбановата визия за " нелиберална страна ".

Програмата му, насочена към бизнеса, обещанията му да ръководи страната дейно и да я почисти от корумпираните политици дадоха на неговата партия АНО огромна преднина пред съперниците ѝ за изборите на 20 и 21 октомври.

Бабиш едва ли ще следва социалноконсервативния дневен ред, пожънал триумфи в Полша, защото чехите са най-атеистичната нация в Европейски Съюз. Вместо това може би ще се опита да подражава на словашкия троент министър председател Роберт Фицо - социалдемократ, който

трансформира политиките си съгласно публичните настроения.

" Той ще наподобява доста на Фицо, в случай че става дума за метода, по който ще формулира политиките си, само че поради по-големия песимизъм към Европейски Съюз измежду чешкото общество, може би ще заеме по-критична позиция ", сподели Томаш Вайс, шеф на катедрата по европеистика във факултета по обществени науки на Карловия университет. " Като министър председател Бабиш би се позиционирал някъде сред Фицо и Орбан ".

Подобно на други политически анализатори, Вайс счита, че Бабиш е съобразяващ се с електората популист без ясна политика за Европейски Съюз, наименуван от него " популярен план ", съкрушен от огромни проблеми като бежанската рецесия и Брекзит.

Въпреки че АНО е член на демократичното проинтеграционно политическо семейство АЛДЕ в Европейския парламент и партийната стратегия поддържа построяването на връзки с Франция и Германия, самият Бабиш отхвърля по-нататъшната интеграция и подлага на критика остро бежанската политика на Германия.

" Отказвам да дам повече национални пълномощия на Брюксел, отхвърлям еврото и общата миграционна политика ", написа той в блогпост предишния месец. Чехите, също като Унгария и Словакия, са срещу квотния механизъм за преразпределение на мигрантите, наводнили Европа след 2015 година

" Макар че Бабиш няма националистическите подбуди на Орбан и Качински, той ще сътвори главоболия за ядрото в Европа и за Брюксел по един по-ненатрапчив метод ", съобщи специалистът по Евразия Джеймс Сойър. " Ще продължи

до дъно да се опълчва на бежанската политика на Брюксел ".

Бабиш не демонстрира планове да реформира чешката правосъдна система по модела на Полша, макар че самият той е в спор с управляващите поради повдигнати му обвинявания в хипотетична машинация. Става дума за евросубсидии за създаване на конферентен и развлекателен център край Прага.

Властите проверяваха и тактиките, употребявани преди няколко години от Бабиш, с цел да закупи освободени от данъчно облагане облигации от своя компания. Не му бяха повдигнати обвинявания по този мотив и той отхвърля и в двата случая да е направил нещо неправилно.

 Андрей Бабиш ще е по-малко главоболие за Брюксел от Орбан и Качински
© Associated Press

Бабиш, който до май бе министър на финансите, игра твърдо и съумя да изкопчи от Европейски Съюз изключение, обвързвано със събирането на налог добавена стойност, което по думите му ще попречи да се правят данъчни измами в търговията с горива. Под негов напън чехите блокираха други оферти, в това число подкрепян от Франция проект за по-ниски налози за електронните книги.

" Бабиш може да бъде доста прагматичен, когато желае, само че и доста твърдоглав, когато не желае нещо... податлив е да вземе залата за пленник, видяхме това на ЕКОФИН " (Съвета по стопански и финансови въпроси, бел. ред.), сподели държавен източник.

По доста политики обаче той трансформира позицията си.

През 2015 година сподели, че бежанци могат да запълнят свободните работни места в страната, само че в този момент декларира, че чехите не могат да одобряват и един мигрант. Неутрален беше по въпроса с еврото, а в този момент е срещу въвеждането му, в унисон с възгледите на гласоподавателите.

Тъй като ще се нуждае от съдружни сътрудници, с цел да ръководи, Бабиш няма да може да прокара самичък никаква радикална политика или правна смяна по метода, по който съумяха да го създадат Орбан и Качински.

Коалиция с партиите, с които АНО е управлявала преди - социал- и християндемократите - едва ли ще докара до някакви огромни промени в интернационалната политика, само че партньорство с десноцентристката Гражданска демократическа партия ще внесе по-евроскептичен звук.

Вероятно най-лошият сюжет за Европейски Съюз и за пазарите ще бъде чешко държавно управление, подкрепено от комунистите или от крайнодясната партия " Свобода и директна народна власт ".

Това наподобява малко евентуално, само че съставянето на коалиция може да се окаже сложна задача за Бабиш, тъй като други партии са срещу съставянето на кабинет с него поради повдигнатите му обвинявания. Той обаче споделя, че тези обвинявания не му лишават правото да стане министър-председател. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР