На открито заседание КЕВР в специализиран състав Енергетика е обсъдил

...
На открито заседание КЕВР в специализиран състав Енергетика е обсъдил
Коментари Харесай

Всички Наостриха Уши! Ето Какво Ще Се Случва С Цените На Тока И Топлата Вода В България!

На намерено съвещание КЕВР в профилиран състав " Енергетика " е разискал отчет на работната група по отношение на импортираното заявление на " Булгаргаз " ЕАД за одобряване на цени за второто тримесечие на 2018 година, по които публичният снабдител продава природен газ на крайните доставчици и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

При установяване на цената на природния газ КЕВР ползва напълно съществуващата методика, залегнала в настоящия контракт сред " Булгаргаз " ЕАД и " Газпром Експорт ". Формулата регистрира придвижването на цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за последните 9 месеца, както и измененията в курса на щатския $.

Правомощията на регулатора са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба номер 2 за установяване цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения, показаха от КЕВР.

Цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 година да бъде в размер на 361,82 лева за 1000 куб м или 34,04 лева за MWh (без данък и ДДС), се предлага в отчета на работната група, направен въз основа на показаните данни и документи и след направени калкулации според ценовия модел. Предлаганата от енергийния регулатор цена на природния газ е с 2,6 на 100 по-висока от досегашната цена за първото тримесечие на 2018 година

В заявката си " Булгаргаз " ЕАД е изискал нарастването на цената да бъде 4,82 на 100, само че работната група е открила, че през 2017 година сдружението е осъществило надвзет доход. В резултат на това регулаторът е направил негативна промяна в размер на 5 284 583 лева заради позитивна разлика сред прогнозните и отчетни разноски на " Булгаргаз " ЕАД за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа през 2017 година, прецизираха от енергийния регулатор.

На откритото съвещание представителите на публичния снабдител са изразили противоречие с препоръчаната от работната група цена на природния газ за второто тримесечие, защото съгласно тях това ще докара до загуби на сдружението, се споделя в известието.

В период до 27.03.2018 година участниците в откритото съвещание могат да внесат документално мнение по отношение на констатациите и изводите в отчета на работната група. По всички направени възражения Комисията ще излезе с стимулирани мнения в окончателното си решение за одобряване на цени на природния газ за второто тримесечие на 2018 година, което ще бъде взето на закрито съвещание на 30.03 този месец.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР