На остров Læsø, разположен край бреговете на Дания, има къщи

...
На остров Læsø, разположен край бреговете на Дания, има къщи
Коментари Харесай

Къде се намира остров Læsø и защо е толкова интересен?

На остров Læsø, ситуиран край крайбрежията на Дания, има къщи с покриви, направени от морски водорасли. Те са с дебелина до един метър, а методът, по който висят над стените, наподобява, че къщата е облечена в покривало.

Освен странния си размер, те са и доста по-трайни, в сравнение с допускате. Някои от тези покриви са на възраст над 300 години.

Те са неповторима характерност на остров Læsø, показва Amusing Planet.

Практиката за създаване на покриви с морски водорасли - в действителност морска трева, наречена eelgrass - датира от времето, когато остров Læsø има процъфтяваща солна промишленост.

Островът на практика е „ наквасен “ в сол. Подземните води съдържат над 15% сол, а през горещите сухи лета тя кристализира естествено в земни солни ливади.



На острова са издигнати стотици солни пещи. Те се нуждаят от гориво, което е обезпечено от лимитираните горски запаси на острова, до момента в който не идва ден, в който и последното дърво изчезва.

Без гориво за пещите, солната промишленост на Læsø се срутва. А без дървета, които да стопират вятъра, селата му са изложени на безконечна пясъчна стихия.

Въздухът се цялостни с морска сол и пречи на растежа на всевъзможен тип растения, даже трева.

В Læsø обаче има доста водорасли и плавей - нанос от дребни предмети, като пръчки и отпадъци, който се влачи от течащи води. Затова хората употребяват това, с което разполагат, с цел да построят къщите си, а на покрива слагат морска трева.



Водораслите еelgrass имат дълги, яркозелени, панделовидни листа с ширина към сантиметър и дължина до 2 метра. Земеделските производители ги другар от плажа, а когато изсъхнат, ги оплитат в дебели въжета, които прекарват през гредите на дома, с цел да образуват покрив.

Традиционно тази работа се прави от женското население на острова, като в нея вземат участие над 100 дами и млади девойки.

Тъй като водораслите са импрегнирани със сол, покривът не се разлага елементарно и може да оцелее в продължение на стотици години. С натрупването морската трева се втвърдява в маса, която освен е водонепроницаема, само че и огнеустойчива и може да бъде тъпка, без това да предизвиква вреди.

Преди епохи жителите на острова постоянно се качват на покривите на домовете си с телескоп, гледайки към морето през равнинния терен без никакви дървета. Корабокрушението е единственият източник на дървесина в Læsø.

Покривите също по този начин са извънредно тежки. Хенинг Йохансен, който съживява занаята на основаване на покриви от морски водорасли, пресмята, че трябват 300 кг водорасли, с цел да се сътвори единствено един квадратен метър покрив.

През 20-те години на предишния век гъбична болест унищожава огромна част от морската трева към острова, причинявайки крах на този тип строителство на покриви.



В края на 18-и век има 250 домове и ферми с сходни структури, в този момент те са по-малко от 20.

Днес островът е озеленен и населяващите го към този момент не виждат морето от покривите си. Сега доста къщи са заобиколени от дървета, които ги защищават от вятър, носещ лъх на сол.

Това разрешава на тревата и другите растения елементарно да си пробият път към покривите от водорасли, които в последна сметка стартират да гният и би трябвало да бъдат отстранени.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР