На остри критики бе подложен шефът на Европейският парламент Антонио

...
На остри критики бе подложен шефът на Европейският парламент Антонио
Коментари Харесай

Шефът на ЕП ядоса Хърватия и Словения

На остри рецензии бе подложен шефът на Европейският парламент Антонио Таяни от Хърватия и Словения, съобщи сръбското Б92.

Повод за словесния огън по водача на органа на законодателната власт на Европейския съюз стана негово изявление в пристанището Триест. "Да живее Триест, да живее италианска Истрия, да живее италианска Далмация ", съобщи той на събитие, отдадено на края на Втората международна война преди няколко дни.

Думите на италианския политик принудиха хърватският президент Колинда Грабар-Китарович упрекна шефа на Екологичен потенциал в неевропейско държание. "Ние ще сезираме Брюксел и други интернационалните организации ", уточни още тя. Подобни изявления направиха и публични лица от Любляна.

Таяни съобщи, че съжалява за думите си. "Не желаех да обидя никого и сервирам своите извинения за думите, които бяха извадени от подтекста ", сподели той в Брюксел.

Истрия е полуостров в северната част на Адриатическо море. Той от началото на ХIХ до края на Първата международна война е бил в Австрийската империя. Между 1922 и 1943 година полуостров под властта на Рим, а по-късно - на Югославия. В момента Истрия е поделен сред Хърватия, Словения и Италия, където се намира Триест.

Далмация обгръща съвсем изцяло хърватското морско крайбрежие. Той до края на Първата международна война е бил австрийски, по-късно под властта на Югославия.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР