На основание изискванията от Закона за управление на отпадъците и

...
На основание изискванията от Закона за управление на отпадъците и
Коментари Харесай

Указания за управление на видовете отпадъци в община Смолян

На съображение условията от Закона за ръководство на отпадъците и Наредба № 9 за ръководство на боклуци на община Смолян Ви осведомяваме, че другите потоци от боклуци, образувани на територията на Община Смолян се третират, както следва:
• Битови
Битови боклуци са отпадъците, формирани от семействата, а също по този начин и сходните боклуци от административните здания, търговски обекти, учебни заведения и други публични места, като се изключи индустриалните боклуци и отпадъците от селското и горското стопанство.
Количеството формирани битови боклуци се състои от боклуци, събрани посредством общинските системи за проведено сметосъбиране (смесени битови отпадъци) и боклуци, събрани непосредствено от частния бранш посредством системи за разделно събиране, вторични първични материали и други за оползотворяване и преработване.
На територията на Община Смолян има построена система за събиране и транспортиране на битови боклуци, която се поддържа от определен реализатор.
Съдовете за боклук са ситуирани по скица одобрена от Главния проектант на община Смолян.
Сметосъбирането и сметоизвозването се извършва по график одобрен от Кмета на община Смолян, който се оповестена на интернет уеб страницата на общината всяка година до 31 октомври.
На територията на Община Смолян се не разрешава изхвърлянето на битови боклуци отвън съдовете за боклук и избраните за задачата места.
• Отпадъци от опаковки
На територията на община Смолян има ситуирани съдове за разделно събиране на всеобщо публикувани боклуци от хартия и картон, пластмаса, стъкло и метали. Съдовете са от двуконтейнерен модел – с жълто и зелено означение.
В жълтия резервоар се изхвърлят боклуци от хартиени, пластмасови и железни опаковки. Графикът за обслужването на тези контейнери е два пъти месечно.
В зеления резервоар се изхвърлят отпадъците от стъклени опаковки. Графикът за обслужване се реализира веднъж на всеки два месеца.
Ползвателите на търговски обекти (в това число автомати за питиета и други опаковани хранителни стоки), индустриални, икономически и административни здания са длъжни да събират разделно боклуци от опаковки, отпадъчни материали от хартия и картон, пластмаса, метал и стъкло. Ползвателите на обектите основават вътрешна организация за обезпечаване на разделно събиране на отпадъците от опаковки. Разделно събраните боклуци от комерсиалните обекти се предават на лица, притежаващи позволение или регистрационен документ за осъществяване на действия по събиране, превозване, преработване и/или оползотворяване на боклуци на територията на Община Смолян.

• Строителни боклуци ( Следствен отдел към окръжна прокуратура )
Строителните боклуци включват доста необятен кръг от разнообразни по тип боклуци, измежду които бетон, тухли, керемиди, плочки, порцеланови и керамични произведения, строителни смеси, дървесен материал, стъкло и пластмаса, асфалтови смеси и други
Лицата, при чиято активност се образуват строителни боклуци, вследствие на настоящи поправки в семействата, офиси, търговски обекти, административни здания и други са длъжни да ги събират и сортират по типове в профилирани контейнери и/или чували на мястото на образуването им. Формираните боклуци се извозват до избраните за задачата депа/инсталации и предават на лица притежаващи съответните разрешителни режими. Образуваните строителни боклуци от територията на Община Смолян се транспортират до Регионалното хранилище за Твърди битови отпадъци м. Теклен дол за сметка на лицата, които го образуват. Те носят отговорност, генерираните от ремонтните действия строителни боклуци да не бъдат разпилявани, както и да не бъдат смесвани с различен тип боклуци.
Забранява се нерегламентираното изхвърляне на Следствен отдел към окръжна прокуратура, в това число изхвърлянето им в контейнерите за битови боклуци или контейнери за боклуци от опаковки.
Лицата, които живеят в условия на етажна благосъстоятелност, при желание за осъществяване на ремонтни действия са длъжни да слагат на видно място в постройката известие за своето желание най- малко 7 дни преди започване на ремонта. Съобщението съдържа: адрес, етаж, номер на жилището, име на лицето/фирмата извършващи ремонтните действия и телефон за контакт.

• Текстилни боклуци
Отпадъците от текстил съставляват забележителен % от общите битови боклуци на семействата. Заради развиването на стопанската система от ден на ден хора могат да си разрешат от ден на ден облекла от разнообразни платове, в разнородни размери и с разнородни кройки. Така трупаме облекла, които износваме бързо или на които им минава модата. Тези облекла се трансформират в текстилни боклуци. Поради тази причина община Смолян е осигурила във всеки квартал на град Смолян контейнери за текстилни боклуци. За останалите обитаеми места отпадъците от текстил се събират кампанийно.
Събраните от контейнерите боклуци се транспортират от профилираните компании за отнасяне на текстилни боклуци до техните площадки, на които се прави подбиране. Разделят се по типове, като годните за повторна приложимост се отделят, а останалите са нарязват и се употребяват като памучни парцали за промишлеността. Това което остава след сортирането се балира и се предава на други компании за вярно преработване и оползотворяване. Негодни текстилни материали да вземем за пример /дънки и бял текстил/ се сортират по цвят, изрязват се копчета и ципове и се предават на съоръжения за произвеждане на изолационна вата.
• Масово публикувани боклуци от негодни за приложимост акумулатори и батерии (НУБА)
Лицата, които правят продажба на портативни и/или автомобилни акумулатори и батерии на крайни консуматори са длъжни да плануват налични места за слагане на съдове за събиране и да одобряват назад негодните за приложимост акумулатори и батерии от същия тип.
Забранява се:
1. Изхвърлянето на НУБА в съдовете за битови отпадъци;
2. Нерегламентираното изхвърляне и/или изтичане на електролит от НУБА;
3. Депонирането и/ или изгарянето на автомобилни и индустриални НУБА, както и на части или материали от тях, които могат да бъдат рециклирани и/ или оползотворени по различен начин;
4. Депонирането и/ или изгарянето на портативни НУБА, съдържащи живак, кадмий или олово.

• Масово публикувани боклуци от излязло от приложимост електрическо и електронно съоръжение ( ИУЕЕО )
Лицата, които правят продажба на ЕЕО на крайните консуматори, са длъжни да слагат на видно място в комерсиалните обекти табели, съдържащи информация за опциите и метода за назад приемане в комерсиалния обект на ИУЕЕО, формирано в бита и/или други налични места за предаване на ИУЕЕО.
За събиране на ИУЕЕО от бита кметът на общината изготвя и утвърждава график, който следва да съдържа най–малко две дати годишно. Графикът се афишира посредством локалните средства за всеобщо осведомление и по различен подобаващ метод. Актуална информация се разгласява на интернет страницата на община Смолян.

• Масово публикувани боклуци – отработени масла ( ОМ )
„ Отработени масла “ са всички смазочни или индустриални масла на минерална или синтетична основа, негодни за приложимост по първичното им предопределение.
Отработените масла се разлагат биологично единствено отчасти. Изхвърлянето им в околната среда може да се отрази пагубно на естествените екосистеми, тъй като препятстват достъпа на О2 до водата и почвата. При изгарянето им се отделят мощно токсични субстанции, които замърсяват въздуха.
Отработените масла се предават на местата за промяна на отработени масла.

• Масово публикувани боклуци – излезли от приложимост гуми ( ИУГ )
Всички притежатели на излезли от приложимост гуми-ИУГ са длъжни да ги предадат в сервиз и/или в местата за продажба и/или промяна на гуми.
Забранява се складирането на излезли от приложимост гуми по тротоари, улични платна, зелени площи и други публични места, както и нерегламентираното им изхвърляне.
При несъблюдение ще бъдат налагани наказания, според настоящата нормативна уредба.

• Масово публикувани боклуци – излезли от приложимост моторни транспортни средства ( МПС )
„Излязло от приложимост моторно транспортно средство“ е боклук по смисъла на § 1, т. 17 от спомагателните разпореждания (ДР) на ЗУО, в това число:
а) (изм. – Дъждовни води, бр. 2 от 2021 г.) моторно транспортно средство с прекъсната регистрация, което се намира върху парцел – държавна или общинска благосъстоятелност, за повече от три месеца от датата на преустановяване на регистрацията;
б) (изм. – Дъждовни води, бр. 2 от 2021 г.) моторно транспортно средство, на което не е удостоверен знакът за механически обзор според член 32д от Наредба № I-45 от 2000 година или според член 38 от Наредба № Н-32 от 2011 година за повече от три месеца от избраната му дата за идващ обзор за инспекция на техническата му редовност, ако то се намира върху държавна или общинска собственост;
в) изоставено записано МПС.
„Изоставено записано МПС“ по смисъла на § 6, т. 45 от ДР на ЗДП – ИУМПС, което се намира върху парцел – държавна или общинска благосъстоятелност, изоставено е от притежателя си и той не се яви пред способените органи в тримесечен период от уведомяването му по надлежния ред.
„ Излезли от приложимост моторни транспортни средства “ са колите, които са създадени от автопроизводителите и към този момент са употребявани от своите притежатели до края на техния потребен живот. Понастоящем почти 80% от излезлите от приложимост МПС във връзка с тежестта, основно металните фракции – както черни, по този начин и цветни метали, се рециклират. Останалите 20% по тегло обаче, съдържащи основно разнородна примес от материали, каквито са пластмасите, гумата, стъклото, текстилните материи и т. н., към момента се изхвърлят като боклук.
Собствениците на ИУМПС са длъжни да ги предават на площадки за събиране и краткотрайно запазване или центрове за разкомплектоване. ИУМПС могат да се съхраняват от притежателите им на парцели тяхна благосъстоятелност до предаването им.
Съгласно Наредба на община Смолян за реда и изискванията за понижаване на замърсяването с боклуци от излезли от приложимост МПС притежателите на ИУМПС:
• са длъжни да ги предават на площадки за събиране и краткотрайно запазване или в центрове за разкомплектоване;
• могат да ги съхраняват на поземлени парцели – тяхна благосъстоятелност до предаването им;

• Биоотпадъци
Биоотпадъци са биоразградими боклуци от парковете и градините, хранителни и кухненски боклуци от семействата, заведенията за хранене, заведенията за публично хранене и комерсиалните обекти, както и сходни боклуци от предприятията на хранително – вкусовата индустрия.
Биоотпадъците се третират посредством компостиране или анаеробно разграждане, по метод, който обезпечава висока степен на отбрана на околната среда. Хранителните боклуци подобаващи за компостиране от заведения за хранене, заведения за бързо хранене, столове и кетъринг, търговски обекти и други се събират разделно в профилирани контейнери и/ или други подобаващи съдове на мястото на формиране и се предават на компании притежаващи съответните разрешителни режими.
На територията на гр. Смолян до съдовете за битов боклук са ситуирани пластмасови кофи в зелен цвят за разделно събиране единствено на биоотпадъци от семействата.
Наредбата за ръководство на отпадъците е на следния линк:
https://www.smolyan.bg/bg/menu/subcontent/1826
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР