На осем от задържаните вчера над 17 лица от най-голямата

...
На осем от задържаните вчера над 17 лица от най-голямата
Коментари Харесай

Обвиниха 8 за трафик на мигранти, превеждали по 40 на седмица през страната ни

На осем от арестуваните през вчерашния ден над 17 лица от най-голямата група за трафик на мигранти през страната ни са повдигнати обвинявания през днешния ден. Сред упрекнатите са двама български жители, иракчанин, сириец и четирима афганистанци. 
 17 арестувани за трафик на мигранти от Афганистан до Факултата  Удариха най-голямата група за трафик на мигранти, акция в София и няколко села


Подробности за извършената през вчерашния ден профилираната интервенция по формирано през 2017 година досъдебно произвеждане, предоставиха представителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева, наблюдаващият прокурор Калин Близнаков, заместник-директорът на ГДБОП ст.комисар Любомир Янев и шефът на Дирекция „ Миграция “ в ДАНС Цветан Цветанов. Действията на чиновниците на ГДБОП и ДАНС, ръководени от Специализираната прокуратура, са осъществени на територията на Свиленград, София и Бургас и са продължение на огромната интервенция „ Халифакс “ на европейските полицейски служби и прокуратура през 2017 г. 



При осъществените претърсвания на повече от 40 употребени от тях адреса и автомобила и при обиски са конфискувани огромно количество парични средства, опиати и бележници с изписани имена на длъжници.

Според събраните досега данни проведената незаконна група, ръководена от иракски жител, е работила при строго съблюдаване на йерархията и всеки от членовете е имал избрана роля – превозване, настаняване и хранене на мигрантите, поетапното им извеждане от страната, както и за финансирането на незаконната активност. Установено е, че всяка седмица групата е превеждала по 30-40 лица от Турция през България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа, заяви Министерство на вътрешните работи. 



Касае се основно за лица, ненавършили 16 години, без документи, само че има случаи на превозване на цели фамилии, разясни Сийка Милева. Мигрантите били превеждани през така наречен зелени граници - гъсти, гористи местности, по извънредно рисков за живота им метод.

Каналът е работил от началото на 2017 година започвал от Кабул, Афганистан. Ръководен е от лице, което набирало мигрантите от Афганистан и ги прекарвало към Турция. Там бивали срещани от различен участник в незаконната скица, който ги транспортирал през р. Марица към България. За превозването им у нас били оборудвани специфични бусове с тайници, а настаняването им било в незаконни квартири в столичните квартали Орландовци и Факултета. 



Нелегалните чужденци оставали у нас до два дни, след което били придвижвани и излъчени в Сърбия за Западна Европа. Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек. Заплащането се извършавано през метода „ хавала “ - способ при който паричните средства не се превеждат по банков път или посредством други финансови институции, заобикаля се заплащането на комисионни и такси, както и се икономисват пари от обръщението на паричните средства в друга валута. Парите се давали на приближен човек – хавалдар, който предоставял и съответната ключова дума.

Част от членовете, свързани с проведената незаконна група, са женени за българки и са се занимавали с комерсиална активност у нас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР