На опашката за мястото в общинска детска градина в София

...
На опашката за мястото в общинска детска градина в София
Коментари Харесай

bTV Репортерите: ДГ Гейт 2

На опашката за мястото в общинска детска градина в София са подредени 4 хиляди деца в яслена възраст. bTV разкри, че деца от листата на чакащите в действителност към този момент са записани на градина, а информацията за това не е обществена. Схема за банкет по втория метод или механически пропуск на шефовете са разкритията?

Синът на Вероника Бенчева е измежду деца, които не чакали и ден, с цел да тръгнат на ясла. Шансовете му били положителни в квартал „ Надежда”, до местоработата на таткото.

„ Решихме, че е относително близо и до моята работа и ще е комфортно действително единият да го кара, а другият да го взима. Не взехме под внимание това, че някой ден човек може да реши да си смени работата, в тази ситуация това беше той”, отбелязва Вероника.

Новото му работно място е в различен квартал, нейното – в трети, а домът им – в четвърти.

Желанието на фамилията е детето да посещава ясла по местоживеене в регион „ Триадица”, само че пресмятат, че възможностите за пренасяне са оскъдни. Затова навъртат десетки километри всеки ден, с цел да го водят и прибират от ясла.

„ Прекарвам към 2 часа в трафика, тъй като с изключение на да стигна от нас до градината за 40-45 минути, по-късно имам още към 15 минути да стигна до моята работа и действително става час. След това по противоположния път същото – 2 часа на ден”, добавя Вероника.

Тя има вяра в престижа на институциите и е безпределно сюрпризирана, когато в края на предходната година се развихря абсурда в детската градина в „ Горна Баня”. Там общината откри редица нарушавания и нерегламентиран банкет на 24 деца. Директорка отвърна на удара – признати са под напън с есемеси, бележки и телефонни позвънявания от общината. Общината отговори, че не е напън, а оправдания.

За друга майка от София обаче частите от пъзела се подреждат. Антонина Кенова от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система стартира гражданско следствие.

„ От Столичната община споделиха, че това е казус, индивидуален случай, а ние към този момент имахме информация от хората, че всеобщо в осведомителната система написа една цифра, да вземем за пример набор 2012 са 37 деца, а в действителност са два пъти повече”, изяснява тя.

Информационната система се поддържа от общината и данните в нея са обществени. Основната ѝ функционалност е обвързвана с кандидатстването и приема на децата. Дейността си обаче градините регистрират през друга система – Националната електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, която се поддържа от просветното министерство. Данните в нея не са публично налични. Документите, предоставени ни от наши източници, демонстрират фрапантни несъответствия.

За 161-ва детска градина „ Ласка” в регион „ Овча купел” параленост на двете системи демонстрира разминаване от близо 150 деца.

Те не попадат в публично наличната система към общината, само че ги има в тази към министерството. Точно от нея се дефинира размерът на делегирания бюджет на градината. Справката е към 1 декември предходната година. От нея е видно, че се класират деца, които в действителност към този момент посещават градината.

Ще сменяем същинските имена на децата с измислени.

Например преди малко класираните Милена и Зорница откриваме в листата с децата, които към този момент вървят в първа група. Румен и Светла пък, също класирани на 13 януари, виждаме, че са вписани и в подготвителна група. Името на Боян намираме и измежду децата в яслената група.

Според документите към този момент записаният в подготвителна група Нено още веднъж е признат на 13 януари в 161-ва детска градина “Ласка”. Директорката Таня Милорова признава, че децата в действителност към този момент са записани, само че не са маркирани в общинската система за кандидатстване.

„ Когато видях, че тези деца са в нашата градина, като отворих системата, мигновено в заявката написах: Ето това детенце е класирано. Това дете към този момент е при нас, то е влезнало с протокол и го има като записано дете, което значи, че на следващия ден следобяд в 17 ч., аз отново ще разглася приема на тези деца”, уточни тя.

--> Директорката изяснява, че не са вписани в системата след приема, тъй като по този начин нарушаването ще стане обществено – броят на децата в група е по-висок от позволения. Общинска разпоредба лимитира броя на болните деца и тези със специфични просветителни потребности до 10 в група. В реалност обаче броят им е по-висок. И по този начин при съпоставяне на описите откриваме и близо 20 деца, които публично към момента чакат за място, също към този момент посещават детска градина „ Ласка”.

„ Нарушавам наредбата и съм уязвима”, съобщи Милорова, а на въпрос дали, с цел да не наруши наредбата по документи, я нарушава скрито, та съобщи: „ Да, аз със своята отговорност”.

Като причина за това Милорова акцентира дефицита тук-там в бързоразвиващия се регион „ Овча купел”. От друга страна, делегираният бюджет не би бил задоволителен, в случай че градината не приема деца над оптимално избрания от наредбите брой.

„ Проблемът е в това да можем да вържем един бюджет всяка година. До декември изпадам в смут, тъй като не знам дали ще мога да платя разноските на тази сграда”, сподели още Таня Милорова.

Случаят на 161 детска градина не е изолиран.

Детска градина номер 40 в регион „ Триадица” е показала в доклада си, че я посещават към 60 деца повече от обществено оповестеното.

Обявеният в обществената общинска система потенциал е 90 места, а действително записаните деца са 150 – надвишаване на декларираното с 2/3. Според документите Антон, който е класиран на 13 януари, също към този момент посещава детската градина към 1 декември.

В заведението заявяват, че децата не са фантоми, само че не могат да кажат по какъв начин се е получило разминаването и проверяват случая.

„ Аз сама започнах вътрешна инспекция, тъй като има оторизирани лица, които да поемат част от работата. И тези позволени разминавания ще бъдат отстранени, и аз в най-скоро време, до няколко дни, ще ви уведомя с формален отчет, документи, за безусловно всяко едно дете”, сподели директорката на детската градина Веселина Георгиева.

Друг любопитен щрих от 2-ра детска градина „ Звънче” е регион „ Триадица” – деца, които към този момент посещават заведението, още веднъж са признати на последните класирания.

Елена, която съгласно нашите документи към 1 декември към този момент е записана в градината, е призната още веднъж през обществената система на 13 януари. Обяснението на директорката – нарушаване няма. Момичето в действителност е било записано, само че е отписано от градината на 2 януари. Няколко дни по-късно обаче родителите размислили и още веднъж кандидатствали. Така Елена е класирана отново на 13 януари.

„ При отписване на детето, системата афишира свободно място. И същото това дете още веднъж е класирано и още веднъж е записано в детската градина”, уточни директорката на детската градина Цеца Георгиева.

Антоанета пък публично е призната на 9 декември, само че виждаме, че към 1 декември към този момент е била записана. Директорката изяснява разминаването по този начин – на 1 декември момичето е признато с медицински документи, само че не е отразено незабавно в общинската система за кандидатстване и дни по-късно е признато през системата по точки.

„ В този миг, в който аз вземам решение, че ще приема детето с неговите документи и ЛКК, се обадих на майката и разбрах, че то е записано и посещава друга детска градина. Това изяснява нещата, тъй като аз не мога да го запиша, преди майката да го е отписала от другата. Това е обяснението”, добавя директорката.

Данните, които представяме от Националната електронна осведомителна система за предучилищно и учебно обучение, се удостоверяват и от Министерството на образованието. Помолихме общината да направи инспекция по нашия сигнал.

Всички деца, които посочихме, че по едно и също време са записани на градина и след това още веднъж са класирани, са признати с нужната документи. Това е посочила инспекцията на Столичната община. От общо 10 повече от половината са по реда за деца със специфични просветителни потребности или хронични болести, две са признати по точки през общинската системата, едно по обществен аршин и едно е преместено от друга градина.

В студиото на bTV заместник-кметът на София Тодор Чобанов съобщи, че разминаването единствено по себе си не значи, че има нарушаване, а че шефът е пропуснал да отрази броя в системата. По думите му осведомителната система не е указател кой върви на детска градина, нито е финансов инструмент. Нито един сигнал към общината за банкет на дете с недействителна диагноза до момента не е доказан.

„ Не ми мирише на скица. Тревожи ни демонизирането на цялата система. Хиляди положителни експерти са обезпокоени, тъй като не могат да си правят работата спокойно”, разяснява Чобанов.

Родители отвръщат, че неактуалната информация в системата ги ощетява. Публичните данни им оказват помощ да създадат своя избор, като пресмятат възможностите на децата си. Настояват за цивилен надзор в инспекциите.

„ Прилича ми навръх илюзия на обществото. Показват ни едни числа в осведомителната система, които галят окото. В тази детска градина има единствено 30 дечица. Оказва се, че в яслената група са 40. Тези претъпкани групи са, преди всичко, закононарушение към децата и, на второ място – закононарушение по отношение на учителите”, съобщи Антонина Кенова.

Когато детето кандидатства по общ ред, то се състезава по точки с връстниците си, а системата автоматизирано пресмята резултата и класира децата. Детето може да бъде признато и от работна група при тежки самостоятелни условия или с документ за специфични просветителни потребности или хронични болести. 5 и 6-годишните пък наложително са обхванати в просветителната система.

В някои градини Инициативният комитет вижда по-голяма централизация на деца, признати по реда за деца със специфични просветителни потребности или хронични болести, макар че общинската разпоредба лимитира броят им до 10 в група. Преди Нова година откриха петиция за инспекция на всички градини.

„ Стигнахме до извода, че градините, в които има басейн, децата с хронични болести са голям брой”, съобщи Кенова.

Дават образец с втора детска градина „ Звънче”. В края на предходната година половината деца там са признати с медицински документи. От градината дават отговор, че са основали нужните условия – назначили са психолог, двама логопеди и двама ресурсни учители.

„ Това са управнически решения, които аз считам, че са били верни все още, когато е осъществен оня банкет. Моето персонално разбиране е, че детските градини са разнообразни. И това би трябвало да се отрази в тези нормативи”, съобщи Цеца Георгиева.

Антонина Кенова, която всеки ден ревизира сигнали от родители и проучва обществената система, упорства за по-голяма бистрота при приема на деца на място в градината – с цел да се подсигуряват правата и на здравите, и на болните деца, и на тези със специфични просветителни потребности. Предлага всички да кандидастват през системата, като за хронични болести и специфични просветителни потребности да се дават спомагателни точки.

Кенова упорства децата да се одобряват на отвън системата единствено при тежки самостоятелни условия.

Националната асоциация на ресурсните учители са на противоположното мнение – нужен е самостоятелен метод към всяко хронично болно дете или такова със специфични просветителни потребности и оценката на потребностите му би трябвало да е на място.

„ Тези потребности са прекомерно многообразни и другите детски градини не постоянно могат да отговорят на тези потребности. И това е нашата работа”, уточни Калоян Дамянов, шеф на Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение.

А до момента в който тече дебатът, Столичната община предложи смяна на реда за банкет в детските градини. Една от идеитее да се ограничи броят на децата със специфични просветителни потребности до 3, а с хронични болести – до 5. В комисията по приемането им пък наложително да бъде включен медицинският експерт на заведението.

Информационната система за банкет пък да подсигурява по-добре персоналните данни на децата - трите им имена да бъдат сменени от букви и идентификационен номер.

В края на дългия ден, към този момент у дома, Вероника осмисля видяното и чутото през последните седмици.

„ Да, разбирам, аз също го регистрирам като факт, че да няма задоволително места в София за всички деца, които живеят тук. Не единствено за яслени, само че и за култивиран групи. Когато не се дава опция, да има „ втори начин”, да има малки врати, тогава гражданският надзор и гражданският напън ще бъде доста по-голям да се откриват групи, с цел да се строи доста повече, и тогава в действителност системата ще се завърти по един напълно, напълно друг метод, в който ще се обезпечат повече места”, сподели Бенчева.

Съмненията за достъп по втория метод ще изчезнат едвам когато процесът е изцяло транспарантен и когато обществото е уверено, че заден вход няма. Дотогава постоянно ще има търсещи директните пътеки и такива, които да пробват да ги превеждат по тях.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР