На онлайн заседание Столичният общински съвет даде съгласие Диагностично-консултативния център

...
На онлайн заседание Столичният общински съвет даде съгласие Диагностично-консултативния център
Коментари Харесай

Скандал в СОС за солните стаи

На онлайн съвещание Столичният общински съвет даде единодушие Диагностично-консултативния център XXII в София да построи със лични средства солна стая.

Вносители на отчета са ръководителят на Комисията по опазване на здравето на СОС доктор Антон Койчев, зам.-председателят на комисията доктор Веселин Милев и зам.-кметът по финанси и опазване на здравето Дончо Барбалов.

По време на полемиката в зала общинските съветници се скараха за изгодите на солните стаи. Според самостоятелния общински консултант Борис Бонев солните стаи имат противоречив здравен резултат и науката не е единомислеща за лечебните изгоди от тях. При изследването, което направих, не открих доказателства, че сходна солна зала ще има позитивно въздействие върху хората, които я посещават, сподели Бонев. Той укори вносителите на отчета, че не са показали в отчета аргументирана, научнообоснована информация, с цел да вземат съветниците осведомено решение. Грети Стефанова от "Демократична България " сподели, че няма да поддържа отчета, тъй като "няма по-подходящо място за разпространяване на ковид, от солна стая в ДКЦ, където има преобладаващо заболели хора ". Независимият общински консултант Методи Лалов сподели, че е подкрепил отчета в комисия, само че в този момент няма да го направи, тъй като съгласно него се гони комерсиална цел, а не толкоз здравна.

Солна стая ще бъде построена за първи път в общински диагностичен съвещателен център, средствата са в размер на 20 хиляди лева и са напълно обезпечени от ДКЦ XXII. В претекстовете към отчета се показва, че солните стаи са построени на правилото на антибактериалната среда и халотерапията се предлага от лекарите при респираторни болести като астма, бронхит, кашлица, пневмония, синузит, алергия, кожни проблеми, при проблеми с нервната система. С пространства за халотерапия разполагат някои лечебни заведения и здравни центрове, както и детски заведения в София. Микроклиматът в солната стая благоприятства за усмиряване на нервната система, като се понижават стресът и умората. Обогатеният с О2 и солни кристали въздух покачва обменните процеси в кръвта, а негативните йони оказват помощ за нормализиране на функционалностите на мозъка. Халотерапията оказва помощ за справяне със стрес, меланхолия, главоболие, бодърствуване, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР