На онлайн сесия в петък Европарламентът прие резолюция с призив

...
На онлайн сесия в петък Европарламентът прие резолюция с призив
Коментари Харесай

ЕС да съди Китай в Хага, ако страната въведе спорния закон за Хонконг, реши ЕП

На онлайн сесия в петък Европарламентът одобри резолюция с апел към управлението на Европейски Съюз подаде иск против Китай в Международния съд на Организация на обединените нации в Хага и да се вкара против Китай стопански напън, в случай че Пекин одобри закона за националната сигурност на Хонконг. За резолюцията са дали своят вот 565 евродепутати при 34 гласа срещу и 62 въздържали се.
Причината за това искане на Европарламента е, че приемането на въпросния закон ще съставлява нарушаване на правилото „ една страна – две системи ”, който лежи в основата на самостоятелния статут на Хонконг.
Международният съд на Организация на обединените нации позволява юридически разногласия сред страните, делата при него могат да стартират при съществуването на единодушие от всички заинтригувани страни. Тази съдена институция няма отношение към другите интернационалните трибунали, които също са основани в Хага, като Международния престъпен съд.,
Всички резолюции на Европарламента имат целесъобразен темперамент и не е наложително да бъдат изпълнявани даже от другите институции на Европейски Съюз.
На 28 май Народното събрание на Китай утвърди резолюция за изработването на закон националната сигурност на Хонконг. Пекин се надява, че с него ще може Бързо да пресича радикалните митинги, каквито имаше в града от юни до ноември, когато се стигна до голям брой вълнения, палежи и вандалщини, нанесли обилни стопански вреди на района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР