На онези, които не се придържат към европейските решения, нека

...
На онези, които не се придържат към европейските решения, нека
Коментари Харесай

Парите на ЕС и опърничавите източноевропейци

„ На тези, които не се придържат към европейските решения, дано им спрат кранчето с парите ”, молят някои по адрес на опърничавите източноевропейци. След Брекзита, на Европейски Съюз по този начин или другояче ще му се постанова да пести.

Еврокомисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер е пресметнал, че откакто Англия напусне Европейски Съюз през 2021 година в европейския бюджет ще се отвори " дупка " от 10 до 11 милиарда евро годишно. " Този недостиг би трябвало да запълним посредством по-добро ръководство на финансите, икономии и по-високи вноски от страните-членки ", съобщи той в Брюксел. Йотингер показа " документ за размисъл ", обвързван с дълготрайното бъдеще на общоевропейския бюджет, който през тази година съдържа 158 милиарда евро.
 Европа Thinkstock/Getty Images
Когато британците изоставен съюза, чистите доходи ще намалеят с към 17%. Това значи, че останалите чисти платци, измежду които и Германия, ще би трябвало да внасят повече пари в общата каса на Европейски Съюз. Съкращенията по огромните пера за структурните средства, вложенията и селското стопанство ще обиден мъчително тези страни, които получават най-вече европейски средства като Полша, Чехия, Румъния, Гърция, Унгария, Испания и други. " Ясно е, че ползите на страните-членки не са идентични, само че решението би трябвало да бъде взето единомислещо. Нужен ни е умен компромис, с който да запазим салдото ", добави Йотингер.

Юнкер споделя, че ще упорства за Европа на разнообразни скорости

Кой ще дава повече пари?

Дипломатите в Брюксел са сигурни, че договарянията по финансовата рамка на бюджета за интервала след 2020 година ще бъдат доста сложни и продължителни. На процедура всички страни би трябвало да одобрят въпросната финансова рамка. В Германия също към този момент се води полемика по този въпрос. Външният министър Зигмар Габриел съобщи още преди месеци, че Германия би трябвало да се приготви да заплаща повече в европейския бюджет. Финансовият министър Волфганг Шойбле е доста по-въздържан по този въпрос. От обкръжението му споделят, че първо би трябвало да се изчака, до момента в който стартират същинските договаряния. В двойно по-тежка обстановка се намират Полша и Унгария, които извличат огромни изгоди от европейските средства, само че в същото време са в клинч с Еврокомисията (ЕК).

В Брюксел умуват дали да не съкратят заплащанията за Полша и Унгария, защото Европейска комисия съзира съществени дефекти във действието на правовите правила в тези страни. В края на май немската министърка на стопанската система Бригите Цюприс даже предложи да бъдат понижени структурните помощи за опърничавите Полша и Унгария, с цел да бъдели " вкарани още веднъж в релсите ". Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер публично отхвърли изрично това предложение, само че " то към този момент витае във въздуха ", отбелязва сътрудника му Гюнтер Йотингер.

Меркел: Бъдещето на 27-те от Европейски Съюз е приоритет в договарянията за Брекзит

Пари единствено против положително държание?

В " документа за размисъл " категорично е упомената опцията европейските пари да се отпускат, единствено в случай че се съблюдават правовите правила. " Но това към този момент не е дефинитивно решено, а единствено се разисква ", съобщи Йотингер без да споделя повече елементи. Неговата колежка Корина Крету, която дава отговор за районната политика, беше по-конкретна. До края на настоящия бюджетен интервал, т.е. до 2020 година, не е планувано обвързване на заплащанията със спазването на отговорности към Европейски Съюз – да вземем за пример в региона на бежанската политика. " Но това може да се промени, тъй като солидарността не е еднопосочна улица ", добави Крету.

В случай, че в действителност се стигне до такава степен, страни като Полша, Унгария и Словакия ще бъдат наранени мъчително, тъй като точно те отхвърлят да одобряват бежанци от Гърция и Италия. Поради тази причина Европейска комисия откри против тях, както и против някои други страни, наказателна процедура за нарушение на европейските контракти. Евродепутатът от партията на Зелените Райнхард Бютикофер отхвърля обвързването на заплащанията с прокарването на политиката на Европейски Съюз.

" Би било рисково, в случай че при несъгласия вътре в Европейски Съюз, Комисията се пробва да постанова своята линия посредством финансовия лост на бюджетната политика. Подобни дейности по-скоро ще разединят Европейски Съюз, вместо да го сплотят ", съобщи Бютикофер. Според него, Европейски Съюз би трябвало да взема решение споровете към бежанската политика по различен метод.

Не може някои страни от Европейски Съюз да пречат на други да напредват, съобщи Юнкер

„ Този език го схващат и в Източна Европа ”

Евродепутатът от ХСС Маркус Фербер моли към еврокомисаря Йотингер да бъдат взети ограничения за спомагателни икономии на европейски средства. „ Ние нямаме потребност от повече пари, а от ясни цели ", съобщи той и добави: ”На тези, които не се придържат към европейските договорености, би трябвало да им бъде спряно кранчето с парите. Този език добре го схванат и в Източна Европа! ".

Разправиите за парите към този момент се водят и на равнище държавни и държавни ръководители. На срещата на върха предходната седмица френският президент Еманюел Макрон упрекна източноевропейците, че гледат на Европейски Съюз като на " магазин на самообслужване ". Унгарският министър председател Виктор Орбан го отвърна със забележката, че изказванията на Макрон явно са подбудени от неговата неумелост. Орбан се разгласи за повече взаимно почитание и прагматизъм в съдействието.  По тематиката Меркел: Страните от Балканите имат бъдеще в ЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР