На около 80 процента е приключила жътвата на пшеницата в

...
На около 80 процента е приключила жътвата на пшеницата в
Коментари Харесай

Добруджа даде средно 550 кг от декар пшеница при 80 % ожънати площи

На към 80 % е завършила жътвата на пшеницата в област Добрич, оповестяват от регионалната дирекция „ Земеделие ”.Към момента са ожънати 646 670 дка от засети 1 139 970 дка. Средният рандеман е 550 кг/дка.

Най-високи добиви досега са регистрирани в общините Добрич и Добричка - 650 кг/дка, а най-ниски са в община Шабла – 418 кг/дка, в община Каварна добивите са 490 кг/дка.

„ Още през юни направих прогноза, че междинният рандеман от декар при пшеницата в Добричко ще е към 500-510 кг, като ще има полета, които „ дават ” по 800 кг от декар и такива с по към 300 кг рандеман. И жътвата удостовери това ”, сподели проф. Иван Киряков от Добруджанския аграрни институт-Ген.Тошево.

„ Има производители, които жънат по 250 кг от дка, а други по 800 кг. В едно землище има разлика от по 300 кг от дка.Най-ниски са добивите в община Шабла ”, съобщи и Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„ В момента пазарите на зърно са много динамични, те реагираха незабавно на излизането на Русия от зърнената договорка. На тържищата цената на пшеницата се подвигна с 16 евро на звук. Но сега и търговците, и производителите изчакват да се успокои малко пазарът.

Търговците реагират по-бавно. Търговията с пшеница през последните дни беше на равнища 410 лева за звук, при предходни предложения от 360 лева за звук ”, съобщи Жекова. „ Заставаме зад настояването на земеделските министри от България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия възбраната за импорт на украинско зърно в страните в Европейския съюз да се удължи до края на годината, което те ще показват пред Европейската комисия. Това е належащо, тъй като в тези страни имаме огромен временен излишък пшеница от м.г, а тазгодишната годишна продукция е добра.

В България преходният излишък от м.г. е към 1,5 млн. тона пшеница, в случай че в този момент приберем над 6 млн. тона, приказваме за доста огромни количества, в случай, че на страната са нужни към 1,5 тона ”, добави Жекова.. „ Това, което тормози производителите с по-ниски добиви, са направените разноски за пшеницата, които излизат приблизително 160-200 лева за дка. При рандеман към 300 кг от дка и цена към 400 кг за звук те не могат да си покрият разноските, а идната стопанска година действително стартира след жътвата ”, сигнализира Жекова..

Производителите в Добричко са мощно обезпокоени за развиването на пролетниците - царевицата и слънчогледа, поради дългата поредност горещи дни. „ Сушата се задържа извънредно дълго и царевицата стартира да се „ предава ”, прибавят с паника те.

Прибирането на ечемика в област Добрич завърши. Средните добиви за региона са 623 кг/дка от засетите 68 310 дка. Най-много площи с културата има в общините Добричка и Каварна. Добиви от над 680 кг/дка са регистрирани в общините Добрич и Крушари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР