На около 5 000 километра от окопите и бойните полета

...
На около 5 000 километра от окопите и бойните полета
Коментари Харесай

Преди 100 г. германска подводница пренесе Първата световна война в САЩ

На към 5 000 километра от окопите и бойните полета на Западния фронт, където милиони бойци са починали, жителите на Орлиънс, американският щат Масачузетс, се радват на типична лятна заран на 21 юли 1918 година , чакайки мъглата на крайбрежието да изчезне.

Но немска подводница U-156 ненадейно се появи на повърхността и докара Първата международна война в Съединени американски щати. Орлиънс е единствената част от Съединени американски щати, обстрелвана от врага.

Малко след 10,30 часа мощен екот на нещо, блъснало територията, алармира за първата офанзива на американска земя преди 100 година , напомня АП.

И до през днешния ден си остава тайнственост за какво такава съвременна за времето си подводница е атакувала цел без никаква действителна стойност. Решението на германците може да се разтълкува като тактичност за заплашване и всяване на боязън в американското общество, макар че доближаването до брега наподобява е непростим риск . Една от теориите е, че подводницата се е надявала да прекъсне подводен информационен кабел от Орлиънс до Франция.

За тази събота следобяд е проведено събитие на плажа Nauset, с което ще се означи 100 година от офанзивата.

На 21 юли 1918 година немската подводница удря буксира Perth Amboy , който тегли четири баржи. Член на екипажа е ранен. После подводницата нападна баржите. Хидроплан HS-1L на два пъти несполучливо бомбардира подводницата . Според очевидци летящата лодка просто се е пробвала да сплаши подводницата. Присъединява се и аероплан R-9, който удря целта, само че бомбата не избухва. Германската подводница, която евентуално е схванала, че е изпълнила задачата си или че шансът е на привършване, се потопила и отплавала от Кейп Код.

Атаката е траяло по-малко от час. Perth Amboy е бил със съществени повреди. Три от четирите баржи са на дъното на океан а. Няма починали хора при офанзивата. Двама души са приети в болница с тежки пострадвания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР