На около 150 км от границата ни се намира едно

...
На около 150 км от границата ни се намира едно
Коментари Харесай

България – само наблюдател на стратегическия коридор Дедеагач-Констанца

На към 150 км от границата ни се намира едно от най-важните военни пристанища през днешния ден, което директно е обвързвано с българската територия - пристанището Дедеагач, или както е по-известно Александруполис. От началото на съветската военна експанзия против Украйна този град се трансформира в основна стратегическа точка за доставяне на украинската страна, съобщи специфичният делегат на Агенция БГНЕС.

Военното значение на коридора от Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко Войвода " до Дедеагач е очевидно на всеки километър. За първи път на самия Граничен контролно-пропусквателен пункт доста постоянно се вижда добре въоръжен български офицер, който следи деликатно трафика и паспортния надзор на Граничния пункт.

От там до самото пристанище когато и да е на денонощието патрулират военни джипове на гръцката войска. По улиците на Дедеагач/Александруполис локалните хора и туристите постоянно се разминават с военни коли, джипове и камиони. На изхода на града, в посока Турция от двете страни на града има и две големи военни бази, чиито огради усърдно са замаскирани, само че от високата част на града си проличава военното съоръжение в базите.

Двете бази са в доста положително положение. Входовете се пазят от въоръжени лица, които патрулират към оградата.

Властите в Атина не крият задоволството си от превръщането на пристанището в една от най-важните точки " за новата архитектура на сигурността в Европа ". В гръцкия щемпел има голям брой изявления, които в детайли осведомят за " безспорната геостратегическа стойност на Гърция " в новосъздалата се конюнктура.

В края на предишния месец Дедеагач бе посетен от Селесте Уалъндер, помощник-министър на защитата на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност, където " се срещна с ролята на пристанището за улеснение на транспорта на американски и натовски оръжия и личен състав за Централна и Източна Европа ". Уалъндер придружаваше държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, който бе в Атина за присъединяване в 4-ия стратегически разговор Гърция-САЩ.

Еvros-news.gr инфорима, че Уалъндер е разговаряла с ръководителя на Пристанищната организация на Александруполис (OLA) Костас Хацимихайл, само че също и с 12-ата дивизия на гръцката войска, където в детайли е била осведомена за съюзническите учения и военни действия в региона. По време на визитата тя бе придружавана от заместник-министъра на защитата Никос Хардалиас, началника на гръцките въоръжени сили военачалник Константинос Флорос, посланика на Съединени американски щати в Гърция Джордж Цунис и генералния консул на Съединени американски щати Елизабет Лий.

Председателят на Комисията по външна политика в американския Сенат Боб Менендес обърна внимание " на решаващата роля на Александруполис, който служи като главен защитителен център за Съединени американски щати и НАТО, а с новото оборудване за полутечен природен газ се трансформира и в енергиен център ". Според Менендес, " желанието на Гърция да даде образец в региона на енергетиката е освен морално водачество, само че и изцяло стопански обосновано ". Изявлението бе направено тези дни по време на Първия конгрес за Източна Македония и Тракия в Александруполис, на който се разглеждаше ролята на района за усилване на геополитическото въздействие на Гърция. Според " Катимерини " форумът в Александруполис е сложил " акцент върху ролята на този район за увеличението на геополитическото въздействие на Гърция, както и върху ролята, която пристанищният град Александруполис играе като главен защитителен център за Гърция, Съединени американски щати и НАТО, като енергиен център и като цяло за подсилване на позицията на района като врата към Европа, Близкия изток и Азия ".

Според професора по интернационалните връзки в Университета на Македония Манос Карагианис " Гърция за първи път от доста десетилетия насам се преглежда като основен фактор за въздържане на съветската експанзия ". " През гръцка територия до Украйна и други страни от НАТО на Балканите доближава скъпа помощ ", заяви тези дни Карагианис и акцентира: Понастоящем Румъния служи като фронтова страна на НАТО в района. По тази причина по-нататъшното подсилване на връзките с Букурещ би трябвало да бъде приоритет за гръцката дипломация. С всеки минал ден се построява стратегически кулоар от северното гръцко пристанище Александруполис до румънското черноморско пристанище Констанца и украинския пристанищен град Одеса. Войната в Украйна даде на Гърция неповторима роля - тя би трябвало да я употребява рационално и уверено.

Манос Карагианис е уверен, че " Гърция е съумяла да се трансформира в главен защитителен и енергиен център сред три континента ".

Гръцката страна не крие упоритостта си да изземе от Турция основната роля, която тази страна имаше, по време на Студената война след 1945 година

Руската експанзия от февруари 2022 година постави началото на трайна смяна в връзките, както в Европа, по този начин и в по-глобален проект. Дори и след приключването на войната в Украйна измененията ще имат многодесетилетно въздействие. Учудващо е пренебрежението и неналичието на каквато и да е самодейност от страна на българските управляващи и президентството в тези промени. Още повече, че тази смяна без участието/транзита през българска/ територия няма по какъв начин да стане. Мълчанието, неналичието на интензивно присъединяване в тези процеси, ще трансформира България в един елементарен наблюдаващ и вторичен състезател, освен в района, само че и на континента. Ако следим политическата реторика на главните играчи през днешния ден в София може със угриженост да отбележим, че те не осъзнават дълбочината на настъпилите промени. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР