На около 11 километра извън град Шауляй в северната част

...
На около 11 километра извън град Шауляй в северната част
Коментари Харесай

Мистериозно и зловещо: Хълм в Литва пази тайните на хиляди кръстове

На към 11 километра отвън град Шауляй в северната част на Литва една остаряла и тайнствена могила се издига под тежестта на хиляди кръстове. А вятърът в близост вие по този начин мощно и злокобно, че кара всяко клонче в покрайнината да се поклони пред металните и дървени разпятия. А в близост витае тайнствен въздух. Известна като Хълм на кръстовете, могилата е комплициран роман за войни, въстания и митове. Древните предания, загадъчните видения и разказите за безпорядък обкръжават хълма, а точният му генезис остава мистерия и до през днешния ден. Местните разказват могилата като пропита с голям брой секрети.

Според легендата на мястото на хълма в миналото е имало черква. Но по време на ужасна стихия мълния ударя храма и го погреба вечно под пясъка и скалата, дружно с всичко в постройката. Хората споделят, че и до през днешния ден при изгрев слънце може да види призрачното шествие на монаси в подножието на хълма. През вековете магическите прояви, виденията на светците и появяването на призраци стават част от историята на мястото.

Съществуват голям брой митове за произхода на хълма, затрупан с кръстове. Но най-известната от тях е историята на обезверен татко, чиято щерка внезапно ляга тежко болна. Докато момичето лежи на смъртното си ложе, бащата получава привидение на жена, която му споделя да направи дървен кръст и да го сложи на близкия рид. Веднъж направи ли го, неговата рожба ще оздравее. На сутринта обезвереният родител запретва ръкави. Той издялква дървен кръст и хуква към хълма.

Когато се връща вкъщи, щерка му го посреща на прага, пращяща от здраве. От тогава до в този момент хората окичват с кръстове мястото с вярата, че техните молебствия ще бъдат чути и желанията им ще се осъществен. Не постоянно хълмът е свързван с оптимизъм.

В опит да изкорени християнството в източния блок руските управляващи се пробват неведнъж да срутен мястото. Ползват се тежки булдозери, горят се дървените кръстове, а металните и каменните разпятия се отнасят за скрап и строителство. Хората, които слагат кръстове на хълма, биват глобявани или затваряни.

Но и това не стопира вярващите, които се множат макар религиозното подтисничество. Сега - повече от четвърт век след рухването на Съветския съюз, кръстовете към момента стоят на мястото си. Гордо издигащ се като светилище за локалните Хълмът на кръстовете през днешния ден е затрупан с повече от 100 000 разпятия и други религиозни икони. А броят им се усилва с всеки минал ден.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР