На официалното си съвещание на 9 и 10 юни паричните

...
На официалното си съвещание на 9 и 10 юни паричните
Коментари Харесай

Нулеви лихви отвъд Атлантика поне до края на 2022-а

На формалното си заседание на 9 и 10 юни паричните стратези на Федералния запас взеха решение единомислещо да запазят лихвените проценти близки до нула (в диапазона 0%-0.25% за федералните фондове) най-малко до края на 2022-а. Въпреки непредвидения растеж на заетостта през май, когато, съгласно формалната статистика на американското министерство на труда са били основани 2.5 млн. работни места - внезапен поврат спрямо април, когато 20.5 млн. американци отпаднаха от пазара на труда. Председателят на щатската централна банка Джеръм Пауъл дефинира новината като "добре пристигнала изненада ", само че предизвести, че е прекомерно рано да се твърди, че възобновяване ще е по-силно от упованията. Пък и в щатското стопанство работните места към този момент са с съвсем 20 млн. по-малко в сравнение с през февруари, а мнението на централните банкери е, че ще са нужни години, с цел да се сведе безработицата (13.3% през май) до нивата отпреди пандемичния гърмеж.

Федералният запас огласи и първата си от декември 2019-а икономическа прогноза - 6.5% спад на Брутният вътрешен продукт през тази година и 9.3% безработни през последното тримесечие. След този потрес упованията са за стопански напредък от 5% през 2021-а и преодоляване на безработицата до 6.5 %. Усреднената прогноза за инфлацията, измерена посредством базовия показател на персоналните потребителски разноски, е 1% през 2020-а, 1.5% през 2021-а и 1.7% през 2022-а - под целевите 2% на централната банка.

В публично изказване паричният комитет на Федералния запас увери, че "е подготвен да употребява целия боеприпас от принадлежности, с цел да поддържа щатското стопанство в тези сложни времена " и ще държи лихвените проценти близки до нула до момента в който "не се увери, че стопанската система е преодоляла последните събития ". По време на последвалата конференция пък шефът на централната банка добави: "Не мислим за покачване на лихвените проценти. Дори не си и помисляме да мислим за нарастване на лихвите ".

Федералният запас ще продължи да купува и активи по програмата си за парично стимулиране на стопанската система и да поддържа бизнеса и локалните управляващи с разнообразни кредитни схеми със същите или с по-високи от досегашните темпове. Това значи най-малко по 120 милиарда щ. $ на месец - ДЦК за 80 милиарда $ (приблизително по 20 милиарда $ за седмица или приблизително по 4 милиарда $ на ден, каквито са настоящите количества) плюс агентски дълг и обезпечени с ипотеки бумаги за 40 милиарда $ месечно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР