На официалния канал на Българското дружество за защита на птиците

...
На официалния канал на Българското дружество за защита на птиците
Коментари Харесай

На живо: Следим живота на семейство щъркели, намиращи се на метри от самотната щъркелка Снежи

На формалния канал на Българското сдружение за отбрана на птиците в YouTuBe – Българско дружество за защита на птиците Live stream, към този момент следим онлайн живота на семейство щъркели, намиращи се на метри от гнездото на изоставената щъркелка Снежи.

Камерата, която в продължение на три месеца даваше в действително време информация за всекидневието на Снежи, към този момент следи прилежащото щъркелово гнездо. В него живее двойка щъркели с тяхното само малко. Наблюдаващите от средата на март благодарение на камерата живота на щъркелите в село Ярлово, община Самоков, допускат, че мъжкият от двойката щъркели с малко е Ростислав - ухажвал и след това изоставил Снежи.

Припомняме, че любовната история сред двата щъркела, мъжкият Ростислав и женският Снежи, стартира през март, когато в село Ярлово, в едно от щъркеловите гнезда се завърна първо Ростислав. Мъжкият бял щъркел постави грижи за тазгодишния си дом и скоро в него се появи и Снежи. Двата щъркела използваха времето, в което бяха дружно, с цел да доизграждат общия си дом и да потвърждават любовта между тях. След това, обаче, Ростислав напусна гнездото и остави Снежи сама в последвалите снежни стихии.

Младата Снежи не съумя да се оправи сама с мътенето на яйцата, които снесе, както и не й стигнаха силите и опитността да се защищити от офанзивите на двойката щъркели, заели прилежащото на нейното гнездо, а точно –най-вероятно нейният някогашен любовник и новата му годеница.

Предстои в идващите два месеца да забележим по какъв начин двата възрастни щъркела се грижат за своето малко. Ще проследим ежедневните им напускания на гнездото в търсене на храна. Ще станем очевидци на неотлъчното бранене на дребното, от единия от родителите, който остава в гнездото до завръщането на другия, носещ по този начин нужната храна. Надяваме се да станем очевидци и на първите опити за политане от гнездото на единственото малко в него.

Всичко това е допустимо да бъде проследено в действително време на Българско дружество за защита на птиците Live stream в канала на Българското сдружение за отбрана на птиците в YouTuBe-БДЗП Live Stream.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР