На официална церемония в Зала Пленарна на общината ще бъдат

...
На официална церемония в Зала Пленарна на общината ще бъдат
Коментари Харесай

Връчват награди Варна за постижения в културата и образованието

На публична гала в Зала „ Пленарна ” на общината ще бъдат отличени тазгодишните носители на премия „ Варна ”.

Голямата премия „ Варна ” се присъжда на Валери Станков – за изцяло творчество, с потвърден принос в региона на поезията.

В категория „ Литература ” е отличен Панко Анчев - за издаденото литературно – критическо проучване „ В зоната на разпада “.

В категория „ Изобразителни изкуства ” премията е за Пламен Аврамов – за показване на юбилейната му галерия за статуя и рисунка през 2017 година в Градска художествена изложба „ Борис Георгиев “.

Актьорите Симеон Лютаков и Цветина Петрова са призьорите в категория „ Театър ”. Лютаков - за забележителното му показване в ролята на служителя на реда Давид в „ Едноокият цар “ от Марк Креует, в това число и на два интернационалните фестивала в Сърбия и Черна гора, а Петрова - за блестящото й осъществяване в премиерната за България режисура „ Влюбеният Шекспир “. В категория „ Музика ” печели духовият оркестър на Военноморските сили с диригенти капитан III сан Мирослав Трифонов и капитан – лейтенант Георги Зайранов, както и Константин Джамбазов – музикант, композитор и продуцент, с изключителни достижения в региона на музиката.

Балетният състав на Варненската опера е награден в категория „ Опера ”. Номинацията е за екипа, осъществил балета „ Лебедово езеро “ с хореограф Светлана Тоншева.

В категория „ Танц ” Милена Попова е отличена като хореограф, възпитател и началник на балет „ Мелади “, които са спечелили редица награди и номинация за Световна танцова купа. Академичният танцов спектакъл „ Черноризец Храбър ” с живописен началник проф. Петър Атанасов бе номиниран за достижения в танцовото изкуство.

В категория „ Кино ” екипът на Българска национална телевизия Варна е отличен за документалния филм „ Около света за 202 дни “. Сценарист е Бистра Варнева, оператор е Георги Христов, компютърният монтаж е на инж. Светлана Николова, режисьор е Мариета Бобева. Филмът е отдаден на околосветското корабоплаване на варненския мореплавател кап. Георги Георгиев с яхтата „ Кор Кароли “.

В направление „ Журналистика ” премията отива при Емилиян Ялъмов – за висок професионализъм и отразяване на културния живот в Община Варна и за двата кино лентата на Българска национална телевизия 2 Варна „ №1 –Туризмът: Светският искра на Варна “ и „ Варна време за шоу “.

В категория „ Архитектура ” няма номинации.

Общо седем персони и колективи ще вземат премия „ Варна “ за 2018 година в областта на науката и висшето обучение.

I. ХУМАНИТАРНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. Виолетка Горанова Тачева, д.ф. - за научно-творчески достижения, преподавателска активност в региона на езикознанието и общия й принос в одобряването на град Варна като интернационален езиков център. Предложениe от Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Екипът на Отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ „ Света Марина “ - Варна с началник доктор Калин Колев Михов - за принос в развиването и използването на новаторски медицински способи и технологии в ортопедията във Варна “. Предложениe от Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов ” – Варна.

II. ПРИРОДНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: Няма номинации.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник доцент доктор Валентина Русева Тодорова – за научно достижение по план „ Проучвания на положението на морската околна среда и възстановяване на стратегиите за мониторинг, създадени според РДМС (ISMEIMP). Предложение от Института по океанология към Българска академия на науките.

III. ОБЩЕСТВЕНИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. доктор Росен Николаев Николаев - за монографията му „ Оптимизиране планирането на производствено–транспортни действия на предприятието с относителни критерии “. Предложение от Икономически университет – Варна.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник капитан II сан проф. доктор Мирослав Йорданов Цветков - за научния план „ Информационна система за екологичен мониторинг на морските пространства на Република България “. Предложение от ВВМУ „ Никола Йонков Вапцаров “.

IV. ТЕХНИЧЕСКИ НАУКИ

ИНДИВИДУАЛНА НАГРАДА: проф. д.т.н. Николай Филев Джагаров – за забележителни, научни и педагогичен достижения в региона на електротехниката, електроенергетиката и електрообзавеждането на корабите. Предложение от ВВМУ „ Никола Йонков Вапцаров “.

КОЛЕКТИВНА НАГРАДА: Научен колектив с началник проф. д.а.н. арх. Атанас Димитров Ковачев – декан на Архитектурен факултет на ВСУ „ Черноризец Храбър ” - за план Студентска лаборатория „ Варна - град за хората “ взаимно с Община Варна. Предложение от ВСУ „ Черноризец Храбър “. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР