На официална церемония в Кметството на Виена, бяха представени за

На официална церемония в Кметството на Виена, бяха представени за ...

Наградите „Иновации в политиката 2018“ събраха във Виена най-изявените политически умове на Европа.На официална церемония в Кметството на Виена, бяха представени за втори път наградите „Иновации в политиката“, отличаващи най-иновативните практики в политиката от цяла Европа. Международно жури от 1 053 европейски граждани избраха 80 финалисти и осем победители от над 600 номинирани в осем категории. Тази година като финалисти в конкурса бяха отличени и цели 6 проекта от България.

Официален представител на конкурса в България е комуникационната агенция All Channels Communications като нейният изпълнителен директор - Александър Дурчев, бе модератор на гала церемонията, а Иван Янакиев, управляващ директор на All Channels | PR, бе модератор в една от дискутиращите кръгли маси по време на Европейската конференция за най-добри практики в политическите иновации “Winning Hearts, Mind and Votes”. В България партньори на инициативата са Съвета за младежка политика, агенцията за иновации Innovation Starter, както и организацията „Работещи идеи“.

Наградите Innovation in Politics Awards 2018 отличават политическите инициативи, независимо от партийна принадлежност, политическо ниво или регион. В кметството във Виена се срещнаха 450 гости, сред които парламентаристи, кметове и представители на партии от различни правителства от общо 15 европейски държави, които се запознаха с най-добрите проекти и техните създатели. Тази година в надпреварата се включиха много различни проекти – от такива, които представиха устойчивата прозрачност на "хранителната верига" в Бавария, до други, които предоставят безплатна карта за железопътен транспорт на всички 18-годишни европейци, и стигнем до инициативи, които чрез творчество се опитват да съживяват социално-икономическите проблеми в Белгия или Англия.

Тази година общо шест проекта от България стигнаха до финалите, като отличените от международното жури български инициативи са:

- „Насърчаване на младежта - разрешаване на проблемите в обществото“ от Георги Георгиев, кмет на Община Тунджа.

- „Вдъхновение за младежта - гласът на младите хора, представен и отразен от местното правителство“ от Александър Иванов, общински съветник в Община Пазарджик.

- „Бъдещето на гражданството - местен форум за насърчаване на активно общество“ от Йордан Йорданов, кмет на Община Добрич.

- „Отопление с природни ресурси - използване на минерални извори за отопление на държавни училища“ от Атанас Киров, кмет на Община Стралджа.

- „Безплатен Градски Транспорт - намаляване на цената при пътувания в страната и чужбина“ от Георги Маранджиев, кмет на Община Стамболийски.

- „Дигитална  култура - наследство за бъдещето“ от Иван Тотев, кмет на Община Пловдив.

Домакини на мероприятието бяха Патриша Кане от Фондация Kahane и Innovation in Politics Institute, Ерик Хампел от B&C Private Foundation, Джордж Капш - президент на Австрийската индустриална федерация, и градския съветник Юрген Чернохорски. Основната реч изнесе Улрике Герот, основателка на лабораторията за европейска демокрация в Берлин.

Печелившите проекти печелят точки с нови творчески подходи

Журито на „Иновации в политиката“ се състоеше от над 1000 европейци, които дадоха своя вот в онлайн платформа. Печелившите проекти бяха избрани в осем категории като тази година бяха от Белгия, Франция, Германия, Полша, Швеция и Обединеното кралство - по проект на Европейската комисия.

Едуард Щрасер, съосновател на Института за Иновации в политиката сподели, че: "Укрепването на демокрацията в Европа е в основата на нашата работа. С наградите представяме своите проекти на европейската публика, за да може най-добрите политически идеи да могат да се използват и в други региони и държави".

Печелившите проекти по категории са:

Категория ДЕМОКРАЦИЯ: Включването на всеки гражданин в същността на парламентарната работа

Ерик Бюж, Франсоа Де Руги, Паула Фортеза, Сесил Ънтермейър

През 2018 г. Френското национално събрание създаде отворена платформа за участие в демокрацията, на която 13 475 граждани качиха над 150 000 статии по теми като "Борба с фалшиви новини", "Жените и науката" или "Екологична промяна".

Категория РАБОТА: Двубоят на готвачите

Камила Андерсън Спаринг

В Швеция има недостиг на 5000 обучени готвачи и в същото време все по-малко млади хора кандидатстват за тази работа. През 2018 г. вече са организирани дуели за готвене в 7 шведски общности, в които участват 2500 ученици, всички инициирани от Камила Спаринг.

Категория ЕКОЛОГИЯ: Regiothek

Ерика Трегер

Regiothek е онлайн платформа в Бавария за прозрачност на храните. Доставчиците на храни разкриват своето географско местоположение, за да достигнат до дребните собственици,  хранителните магазини и ресторанти и до потребителите, за които е важна прозрачността на пазара на храните.

Категория ЧОВЕШКИ ПРАВА: Модел за интеграция на имигрантите в Гданск

Павел Адамович

Кметът Адамович сформира екип за интеграция с цел осигуряване на равностойно качество на живот на имигрантите. Процесът насърчава различни проекти: от развитие на лични умения (антидискриминационно обучение), през специални проекти (летни грижи за деца от ромски произход, просещи на улицата), до различни решения за пазара на труда.

Категория ПРОСПЕРИТЕТ: Творческа и дигитална област, Шарлроа

Абд-Самад Хааб Ачи, Паул Магнет

Шарлроа, бивш град за въглища и стомана в Белгия, е един от най-социално необлагодетелстваните градове в Западна Европа. Безработицата сред младите е над 40%. Планът за икономически растеж CATCH се фокусира върху нови икономически сектори. Малък екип отговоря за имплементирането на дигиталната трансформация на града и създава нови работни места и сътрудничество между стартиращи фирми, самонаети лица и големи компании.

Категория ОБЩНОСТ: Всеки един, всеки ден, Баркинг и Дагенхам

Сауна Ашраф, Даррен Род Уел

„Всеки един, всеки ден“ е една инициатива в община Баркинг и Дагенхам - най-бедния район в Лондон. Тя насърчава и подкрепя жителите да използват уменията си в практически  съвместни дейности в квартала си като едновременно споделят ресурси. Всеки жител може да предложи дейности, които се подкрепят от екипа на проекта.

Категория КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ: #FreeInterrail

Александър Граф Ламбсдорф, Ребека Хармс, Винсент-Иманюел Хер, Мартин Спеер, Истван Ужхели, Манфред Вебер

Всички пълнолетни граждани на ЕС ще получат на 18-ия си рожден ден, поздравителна картичка, заедно с информация за мобилността в Европа и безплатен интернационален пропуск за безплатен железопътен транспорт в рамките на един месец. С картата # FreeInterrail 15 000 млади европейци пътуват за първи път в цяла Европа през лятото на 2018 г.

Категория ЦИВИЛИЗАЦИЯ: Европейски корпус на солидарността (Жан-Клод Юнкер)

Европейският корпус за солидарност позволява на младите хора да участват в благотворителни проекти в цяла Европа. Корпусът предлага доброволна работа, преподаване на длъжности и работа в проекти, управлявани от оторизирани организации.

Източник: 3e-news.net