На официална церемония, провела се на 13 октомври 2022 г.

...
На официална церемония, провела се на 13 октомври 2022 г.
Коментари Харесай

Наградиха участниците в Първия литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

На публична гала, провела се на 13 октомври 2022 година в Центъра за модерно изкуство и библиотека, бяха наградени спечелилите в литературния конкурс на „ БМФ Порт Бургас ”.

Това е първото издание на състезанието, само че той към този момент дава солидна поръчка да се трансформира в традиция. Темата за връзката сред природата и индивида, за положителното и по какъв начин то може да бъде съхранено, въодушеви 106 създатели на възраст от 10 до 80 години, от 36 обитаеми места в България, Англия, Белгия и Канада.

Конкурсът се организира в две възрастови категории и на искащите да вземат участие бяха препоръчани две тематики: „ Дървото, което споделя приказки ” за възпитаници до 18-годишна възраст и „ Дървото с положителния и неприятния плод ” за създатели над 19 години. Творбите – стихотворения, разкази и есета, бяха оценени от жури в състав: Елка Василева – стихотворец и публицист, Николай Фенерски – белетрист, преводач, есеист и сценарист, притежател на голям брой национални литературни награди, и Весела Джунджурова – основен юрист в „ БМФ Порт Бургас ”.

Във възрастова група до 18 години, където напълно естествено господства приказният род, със свои произведения се включиха 19 създатели, най-младият от които едвам на 10 години. Първа премия получи 17-годишната Християна Германова от Бургас за описа „ Прасковата хамелеон “. На второ място се класира Кирил Димов, на 17 години, от Казанлък, който взе участие в състезанието със стихотворението „ Дървото, което споделя приказки ”. Третата премия бе връчена на 16-годишната Юлияна Сакъзова от Ямбол, за есето „ Дървото, което написа разкази “. Журито дефинира да бъде връчена и една поощрителна премия. Получи я Виктория Георгиева, на 14 години, от град Вършец, за есето „ Дървото, което споделя приказки “.

В категория над 19 години участваха 87 създатели. Първа премия бе присъдена на Татяна Йотова от Айтос, присъединила се в състезанието с есето “Отпечатъци върху бъдещето ”. Втора премия получи Росица Гюмлиева от Стара Загора за описа “Наум с задача ”, а трета се класира Диана Фъртунова от Бургас със стихотворението “Доброспасение ”. И в тази категория журито присъди една поощрителна премия. Тя бе връчена на Димитрина Христова от Силистра за описа “Майчин инстинкт ”.

Отличените в двете категории получиха парични награди и грамоти. Всички 19 участници в категория до 18 години получиха дарове: книгите “Мравки и богове ” от Стефан Цанев и „ Приказка за Стоедин ” от Никола Русев.

На церемонията по награждаването участваха част от участниците в състезанието. За тези, които не можеха да участват персонално, тя бе предавана онлайн. Наградените създатели прочетоха фрагменти от своите творби, а със своите авторски песни самобитен привет към всички участници сервира младият бард Самуел Мануелян, ветеринарен доктор, посветил се на заниманието си – лирика и музика.

Литературният конкурс е част от обществената стратегия на „ БМФ Порт Бургас ”АД. Концесионерът на пристанищните терминали „ Бургас Изток 2 ” и „ Бургас Запад ” провежда състезанието, с цел да поддържа литературната традиция в морския град, да спомага за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да насърчи основаването на творби, пропагандиращи присъщите за актуалния човек морални полезности.

„ БМФ Порт Бургас ” е мощно насочено към обществени акции. Този конкурс обаче надмина всичките ни упования. Темата ни хрумна в Седмицата на гората, когато ние обичайно засаждаме нови дръвчета в региона на пристанището. Тя съумя да притегли вниманието с посланието си, което въпреки и метафорично, предизвика към размисъл за това, по какъв начин да съхраним положителното у индивида. Ще създадем всичко допустимо да превърнем състезанието в традиция и всяка година да насочваме нови словесни провокации към изкушените от писането ”, сподели Весела Джунджурова, член на журито и представител на „ БМФ Порт Бургас ” АД.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР